Foto: Saša Trifunović, IST media

Više organizacija civilnog društva pozvalo je danas Gradski štab za vanredne situacije u Boru da povuče naredbe usvojene 6. aprila u vezi sa epidemijom korona virusa, kojima se, kako se navodi, ograničavaju ljudska prava.

Organizacije su u saopštenju ocenile da je štab u Boru usvojio 11 naredbi kojima se uvode mere odstupanja ljudskih i manjinskih prava „iako ni Ustavom ni zakonima Srbije nisu predvidjena takva ovlašćenja gradskih štabova“.

„Naredbe su donete uz pozivanje na Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama iako u Srbiji, pa ni na teritoriji grada Bora, nije proglašena vanredna situacija, već vanredno stanje“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da po Ustavu Srbije, za vreme vanrednog stanja, kad Skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike, a ne štabovi za vanredne situacije.

Poziv su uputili Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, Beogradski centar za ljudska prava, A11-Inicijativa za ekonomska i socijalna prava i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Izvor: BETA

Reklame