Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvala je danas članove da se striktno pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da pokažu najviši stepen profesionalizma i odgovornosti za javnu reč u nedeljama kada su građanima preko potrebne pravovremene i tačne informacije o korona virusu.

Udruženje je pozvalo članove i druge novinare i medijske profesionalce da pri izveštavanju budu maksimalno koncentrisani i ne podležu glasinama i neproverenim informacijama, da izjave uzimaju od nadležnih stručnjaka, štite privatnost zaraženih i posebno vode računa o izražavanju, jer „nekad i samo jedna pogrešna reč može da izazove nemir i paniku“.

U saopštenju NUNS je naglasio i da zadatak novinara tokom vanrednog stanja zbog epidemije nije samo da informišu, već i da edukuju stanovništvo o svim aspektima bolesti i merama zaštite.

Veoma je važno i da svi novinari koji izveštavaju sa rizičnih lokacija zaštite sebe i sve oko sebe u skladu sa preporukama Komiteta za zaštitu novinara, Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja, ukazao je NUNS.

Udruženje je pozvalo vlasnike i urednike medija da se striktno drže svih zvaničnih uredbi i preporuka i vode računa o bezbednosti zaposlenih u njihovim redakcijama.

Prema NUNS, uvođenjem vanrednog stanja zbog sprečavanja epidemije država ne bi smela da uvodi cenzuru niti da ograničava pravo na slobodu govora, ali bi trebalo da posebno bude senzibilna na plasiranje neistina, govora mržnje i partijske propagande.

Kako se navodi, NUNS je prilagodilo rad u uslovima vanrednog stanja i opasnosti od širenja koronavirusa i za sada će kancelarija u Domu novinara biti zatvorena, Sekretarijat će po potrebi dolaziti u kancelariju NUNS, a rad će se usklađivati sa daljim preporukama Vlade Srbije.

Komunikacija sa članstvom obavljaće se putem telefona i interneta.

Reklame