Foto: birnsrbija.rs

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost zbog obijanja redakcije portala Kolubarske.rs u Valjevu, najoštrije osuđuje taj vandalski čin i zahteva da policija i tužilaštvo hitno identifikuju počinioce i njihove motive.

Urednica portala Darija Ranković ispričala je za NUNS da su nepoznate osobe provalile u redakciju kroz razbijeni dvorišni prozor. Iz redakcije koja se nalazi u centru Valjeva i koja je jasno označena, vandali nisu odneli ništa, ali su ostavili tragove – ispreturane fioke radnih stolova i po podu razbacane papire i predmete.

„Utisak je da papire nisu pretraživali, jer je jedna najveća gomila ostala na stolu nedirnuta. Ništa nije odneto ali su iz gradske policije najavili da će podneti krivičnu prijavu za pokušaj  teške krađe, valjda zbog načina na koji je izvršena provala“, rekla je Darija Ranković za NUNS.

Rešavanje slučaja i utvrđivanje motiva za provalu važni su zbog specifičnosti slučaja kao veoma ozbiljnog oblika zastrašivanja i napada na novinare. Ranković smatra da je reč upravo o pokušaju zastrašivanja članova redakcije medija koji se trudi da profesionalno informiše javnost o svim važnim temama, kao što su korupcija, nenamensko trošenje budžetskog novca i druge zloupotrebe.

Podsećamo da su Kolubarske često bile meta uvredljivih komentara, pretnji i drugih pritisaka koje je NUNS javno osuđivao.

Reklame