izvor: pixabay.com/amrothman

U opštini Kladovo je, računajući i dva nova pacijenta kod kojih je potvrđen virus korona, ukupno deset obolelih.

Novoboleli su Lj.L. (60) i M.L. (33) i oni su kao i ostali, prema rečima direktora Zdravstvenog centra Kladovo dr Borislava Petrovića, dobrog zdravstvenog stanja. Inače, u Kliničkom centru u Nišu nalaze se dva pacijenta, četiri pacijenta su hospitalizovana na Čairu, a  dva na sajmu u Beogradu.

Testiranje se u Kladovu nastavlja i juče je u kovid ambulanti Z.C. Kladovo pregledano je i testirano 6 pacijenata koji su ispunjavali kriterijume definicije slučaja. Prema podacima Kancelarije za It i eUpravu na području opštine Kladovo u samoizolaciji je 128 lica.

Na teritoriji opštine Negotin su prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar, registrovane  još tri osobe pozitivne na virus korona, čime je broj zaraženih povećan na pet. Prema informacijama nadležnih u lokalnoj samoupravi od 21 uzetog uzorka, tri su pozitivna, a 18 negativno.

Od prošle nedelje, kada je uzorkovanje  startovalo u Zdravstvenom centru Negotin ukupno je testirano 47 osoba. Trenutno se u samoizolaciji na pdoručju negotinske opštine nalazi 85 osoba.

U Opštoj bolnici u Majdanpeku  preminuo je pacijent (89) koji je bio zaražen korona virusom. U pitanju je pacijent koji je bio nepokretan više godina i imao  prateće bolesti, te se pretpostavlja da je zaražen eksternim putem.

– Pacijent je primljen sa upalom pluća u petak, kada mu je i urađen test na korona virus. Preminuo je u subotu uveče, a rezulati  su stigli danas u podne i bili su pozitivni. S obzirom da je pacijent nepokretan već nekoliko godina, smatramo da je virus dobio od nekog od ukućana koji su mogli da se kreću. Zbog toga je danas po hitnom postupku testirano troje članova porodice koji su bili u neposrednom kontaktu. Čekamo rezultate i nadamo se da će biti negativni, u suprotnom opasnost je velika za ceo grad. – izjavio je novinarima direktor majdanpečkog Doma zdravlja “Dr Veroljub Cakić” i član opštinskog štaba za vanredne situacije, dr Dragan Fudulović, dodajući da će u  kućnoj izolaciji biti dva lekara i dva tehničara Hitne službe koji su bili u kontaktu sa obolelim i oni će biti testirani. Inače, do sada je testirano 15 osoba.

U izolaciji će biti i lekari i medicinsko osoblje Opšte bolnice u Majdanpeku koji su bili u kontaktu sa obolelim pacijentom. U majdanpečkoj opštini je je prema podacima Kancelarije za IT i eUpravu u samoizolaciji 66 osoba.

Izvor: Danas