Foto: rtcg

Tužilac je sinoć odredio novinarki portala Nova.rs i članici Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić zadržavanje do 48 sati, rekao je agenciji Beta advokat Srdjan Kovačević“Ani Lalić su uručili rešenje o policijskom zadržavanju do 48 sati. Očekujemo da će sutra tužilac da je sasluša i odluči o pritvoru“, kazao je Kovačević, piše BETA.

Policija je sinoć došla po novinarku portala Nova.rs i članicu Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić iz Novog Sada, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim današnjim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

Policija je odvela iz stana Anu, potvrdio je agenciji Beta njen suprug.

„Odveli su je. Pre toga su temeljno preturili celi naš stan, i uzeli su njen laptop i oba njena mobilna telefona“, kazao je njen suprug.

KCV je prethodno izrazio „ogorčenje zbog netačnog, neproverenog i zlonamernog“ izveštavanja portala Nova.rs o radu te ustanove i naveo da je „zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda“ obavestio o tome tužilaštvo i policiju.

Dodali su da su „zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda“, o svemu obavestili nadležno tužilaštvo i policiju.

„Obaveštavamo javnost da su sve iznete informacije objavljene u tekstu na portalu Nova.rs pod naslovom ‘KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre’ neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme“, naveo je KCV u u saopštenju za javnost.

Portal Nova.rs je u tekstu naveo da u KCV-u imaju problem sa „hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije“.

Portal je citirao i izjave medicinskog osoblja, koje tvrdi da u KCV-u vlada potpuni izostanak sprovodjenja protokola i organizacije, odnosno da je na snazi „više improvizacija, nego organizacija“.

Nova.rs je navela da je pokušala da dobije komentar zvaničnika Kliničkog centra Vojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo na navode zaposlenih u KCV-u, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.

U KCV-u se trenutno leči 54 pacijenata obolelih od kovida-19, od kojih se šestoro nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Ana Lalić je sinoć na portalu Nova.rs napisala i da svoje izvore „nikome, ni po koju cenu“ neće odati.

„I u startu se odričem sva tri obroka u pritvoru“, poručila je novinarka.

Ana Lalić: Ni po koju cenu neću odati svoje izvore

„Možete pretiti i narodnom milicijom i tužilaštvom, ja svoje izvore nikome, ni po koju cenu odati neću, jer, za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama“, napisala je Ana Lalić za portal Nova.rs, prenosi Danas.

Navela je da se slaže sa KCV-om kada kažu da im je ugled narušen, ali je dodala da im je ugled narušen ne njenim pisanjem, već njihovim „sramotnim tretmanom sopstvenih radnika“.

„Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najmanji broj zaraženih u regionu, a najviše preminuih. Ugled vam je narušen zato što ne stojite iza svojih diploma i ne kažete ono što i većina vaših kolega iz cele Evrope: ‘U problemu smo. Nemamo zaštitnih sredstava. Nemamo dovoljno medicinskih radnika. Treba nam pomoć!’ „, navela je Ana Lalić.

Dodala je da im je ugled „urušen učestvovanjem u farsi kojom nas ubeđuju da su nam bolnice najbolje opremljene u regionu, dok vam u tim istim bolnicama malter pada po glavama, na kojima nema zaštitnih kapa“.

„Izgubili ste ugled već onog momenta kada ste prećutali Vučićevu izjavu: ‘Preduzeli smo sve mere na vreme’ i dopustili da vam zaraženi ljudi danima šetaju po hodnicima i preklinju da ih neko testira. I bespovratno ste ga dotukli ćutanjem na činjenicu da će vašim zaposlenima biti smanjene plate zato što su držali svoje zakletve i radili svoj posao, a sada se nalaze u karantinu. I još jedna stvar: nikog u javnosti nije uznemirio moj tekst, jer ovi ‘neposlušni i neodgovorni’ građani vrlo dobro znaju kakvi su uslovi u srpskom zdravstvu bili i pre korone“, napisala je Ana Lalić.

Na kraju je dodala da se „u startu“ odriče „sva tri obroka u pritvoru“.

 Policija je juče došla po novinarku portala Nova.rs Anu Lalić iz Novog Sada, nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je svojim današnjim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.