Reklame

Vlada Srbije je saopštila da je na današnoj sednici donela nove mere radi sprečavanja širenja korona virusa: obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Srbije i ta odluka stupa na snagu večeras u 20 časova, piše Danas.

Ta odluka se ne odnosi na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i na prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji tokom vanrednog stanja moraju da rade na radnom mestu, ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz, o čemu će biti naknadno obavešteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole.

Zabrana kretanja od 20.00 do 05.00 sati, izmenjena je za dan nedelju, tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 03.00 do 08.00 časova ujutro, radi kupovine namirnica u samoposlugama ili lekova u apotekama.

Spisak prodavnica i apoteka koji će raditi nedeljom u to vreme je na sajtuwww.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Republike Srbije.

Za sva lica mlađa od 65 godina period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20.00 časova do 03.00 časa ujutru.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka.

Zabranjuje se boravak u svim parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20.00 časova.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od pet osoba.

Što se tiče ugostiteljskih objekata, doneta je odluka o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića. To ne podrazmeva zatvaranje ugostiteljskih objekata, već se ugostiteljima zabranjuje da svoju delatnost vrše tako što bi korisnici usluga kupljenu hranu i piće konzumirali u samom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

To znači da građanin može da kupi hranu i piće „za poneti“, a ne može da kupljenu hranu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom ugostiteljskom objektu ili u bašti ugostiteljskog objekta.

Ukoliko ugostitelj želi da vrši svoju delatnost tokom vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće „za poneti“ ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam ugostiteljski objekat.

Pritom radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti.

Suština te odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, radi njihove zaštite od korona virusa.

Stoga se ova odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i na druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno.

„Sve usvojene mere u prethodnom periodu, imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama, već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina“, piše u saopštenju.

Vlada je još jednom apelovala na sve građane, da se najstrože pridržavaju svih mera koje je  donela „kako bismo iz ove bitke, svi zajedno, izašli kao pobednici“.

U Srbiji je jutros registrovano još 14 slučajeva zaraze korona virusom, potvrdilo je Ministarstvo zdravlja. Ukupno 149 potvrđenih slučajeva COVID 19.

 

Reklame