Reklame

Novak Đoković je u prepisci u Fejsbuk grupi sa kolegama sportistima izneo i svoj stav o vakcinisanju protiv korona virusa što je izazvalo veliki broj komentara u javnosti. Epidemiolog dr Predrag Kon reagovao je na svom Fejsbuk profilu na izjavu Novaka Đokovića o obaveznoj vakcinaciji tenisera.

Novak Đoković je u prepisci u Fejsbuk grupi sa kolegama sportistima izneo i svoj stav o vakcinisanju protiv korona virusa što je izazvalo veliki broj komentara u javnosti.

„Lično nisam za vakcinaciju i ne bih voleo da me neko primorava da dobijem vakcinu da bih mogao da putujem. Ako to bude pravilo i zakon šta će onda da bude? Treba da odlučim da li ću ili neću da se podvrgnem tome. Imam svoje razmišljanje, a da li će se promeniti u nekom trenutku ne znam. Hipotetički, da se nastavi sezona u julu, avgustu ili septembru, mada nisu velike šanse, koliko sam razumeo odmah nakon ukidanja strogog karantina će postojati zahtev za obaveznu vakcinu, koje još nema“, rekao je Đoković u „lajvu“ u kome su učestvovali još Dušan Borković, Dušan Lajović, Aleksandar Atanasijević, Viktor Troicki, Nenad Zimonjić, Marko Pantelić, Janko Tipsarević i Filip Krajinović.

Protivljenje vakcinisanju moglo bi da se ispreči povratak Novaka Đokovića na teniske terena posle pandemije koronavirus, prenose britanski mediji.

Vakcina za putovanje se često dobija protiv malarije, žute groznice ili prilikom puta u neke delove sveta. Za sportiste je vrlo važno da budu upoznati sa implikacijama koje bilo koja vakcina izaziva, kako utiče na formu i da li se uklapa u antidoping pravila.

U svetu tenisa raste pritisak da se igrači vakcinišu pre nastavka sezone, za šta se prošlog meseca javno založila bivša svetska broj 1 Ameli Morezmo. „Nema vakcine – nema tenisa“, napisala je Morezmo na Tviteru pre mesec dana.

Mediji u svetu uglavnom nisu preneli i nastavak Đokovićeve priče o vakcinaciji.

– Postoji određena cenzura medicinskih stručnjaka koji govore o rešenjima koje se ne uklapaju sa rešenjima koja spadaju pod zvaničnu medicinu. Voleo bih da postoji više debata, razlika u mišljenju. Mi nismo iz te struke, pa ne možemo o tome da pričamo. Ja bih voleo da se više priča o imunitetu – rekao je Đoković.

Stručnjaci najavljuju prvu pouzdanu vakcinu tek za godinu dana, a u tenisu su sva takmičenja suspendovana do 13. jula, Vimbldon je otkazan prvi put od Drugog svetskog rata, dok će se Rolan Garos održati posle US opena krajem septembra.

Kon o Đokovićevoj izjavi o vakcinaciji: Izbegavaj direktne odgovore ubuduće

Epidemiolog dr Predrag Kon reagovao je na svom Fejsbuk profilu na izjavu Novaka Đokovića o obaveznoj vakcinaciji tenisera.

„Kao jedan od najvernijih Đokovićevih navijača, voleo bih da sam imao prilike da mu približim značaj i ogroman doprinos imunizacija za zdralje stanovništva. Sada je kasno, stvorio je pogrešna uverenja i tu više nema pomoći. Majstore, želim ti sve najbolje. Pokušaj ubuduće da izbegavaš direktne odgovore na pitanja u vezi vakcinacija jer imaš ogroman uticaj“, poručio je Kon na svom Fejsbuk nalogu.

Izvor: Danas