Foto: screenshot rts

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa Zoran Gojković svojevremeno je kao hirurg ortopedije u Kliničkom centru Vojvodine optužen da je izdao lažirano lekarsko uverenje i počinio krivično delo falsifikovanja isprave, piše danas portal Nova.rs.

Prema saznanjima tog portala, Gojkoviću nije sudjeno jer je u avgustu 2013. godine sklopio dogovor sa tužilaštvom o primeni instituta oportuniteta, čime je izbegao krivično gonjenje uplativši odredjenu sumu novca u humanitarne svrhe.

Krajem prošle godine Viši sud u Novom Sadu doneo je prvostepenu presudu kojom je grupa od 11 osoba, optužena za fingiranje saobraćajnih nesreća i mahinacija sa osiguranjem, nepravosnažno osudjena na ukupno 12 i po godina zatvorskih, uslovnih zatvorskih ili kazni kućnog pritvora.

Prvobitna krivična prijava u istrazi koju je vodila Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), obuhvatala je još dvojicu osumnjičenih, a medju njima je i sadašnji pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Gojković je tada optužen da je izdavanjem lažiranog lekarskog uverenja počinio krivično delo falsifikovanja isprave. Gojkoviću nije sudjeno jer je u avgustu 2013. godine sklopio dogovor sa tužilaštvom, piše Nova.rs.

Gojković je iskoristio mogućnost primene oportuniteta, odnosno instituta odlaganja krivičnog gonjenja koji javni tužilac može da primeni za odredjena krivična dela za koje je propisna maksimalna kazna do pet godina zatvora.

U odgovoru novosadskog tužilaštva portalu Nova.rs navedeno je da je u slučaju Gojkovića „osumnjičeni izvršio obavezu naloženu rešenjem“ tužioca, i da je dostavio tužilaštvu dokaz o uplati, odnosno da je uplatio izvesnu sumu novca u humanitarne svrhe, čime se odustalo od njegovog gonjenja.

Na istu mogućnost pozvao se i advokat koji je zajedno sa Gojkovićem, prvobitno takodje optužen za krivično delo falsifikovanja.

Prema navodima krivične prijave i istrage SBPOK, ova organizovana grupa je zloupotrebljavala saobraćajne nezgode da bi preko odštetnih zahteva osiguravajućim kućama na osnovu lekarskih izveštaja naplatili osiguranje.

U tome su učestvovali još jedan lekar specijalista, medicinski tehničar, vozači Hitne pomoći, taksija, gradskih autobusa, inženjer, advokat, izvesni muzičar, pa čak i jedna stjuardesa.

Svi oni su bili ili učesnici navodnih saobraćajnih nezgoda ili su bili zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine koji su „povredjenima“ konstatovali „trzajne povrede“ vrata, lažne lomove i istegnuća, na osnovu kojih su ovi kasnije naplaćivali odšetu od raznih osiguravajućih kuća.

Kako su tada pisale Večernje novosti, organizovana prevara je otkrivena zahvaljujući „Sava“ osiguranju, gde su utvrdili da je Zoran Gojković, tada ortoped u KCV, izdao lažni izveštaj jednom od advokata u postupku za odštetu da je uganuo nogu, te je zbog toga bio sprečen da se pojavi na sudu.

Istražitelji osiguravajuće kuće su, medjutim, saznali da sporni advokat na dan kada ga je Gojković navodno „pregledao“ i utvrdio da ima „uganuće noge“ uopšte nije ni bio u Urgentnom centru. Iz osiguranja su o svemu obavestili policiju, a slučaj je ubrzo preuzeo SBPOK, koji je tokom istrage zaplenio i odredjenu medicinsku dokumentaciju u KCV.

Nova.rs piše da je SBPOK tokom istrage prisluškivao i telefone osumnjičenih, a transkripti tih razgovora su kasnije korišćeni kao dokazni materijal tokom sudjenja grupi. Posle šest godina, Viši sud je doneo presude za jedanaestoro optuženih, a njihovu pravosnažnost sada treba da potvrdi i Apelacioni sud.

U medjuvremenu, Zoran Gojković je postao pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Nova.rs je pre objavljivanja teksta pokušala na više načina da dobije Gojkovićev komentar, ali on nije odgovarao na pozive i poruke upućene na službeni mobilni telefon Vlade Vojvodine, i na službeni broj Kliničkog centra Vojvodine.

Izvor: Beta

Reklame