Pusta bašta poslastičare "Stella", foto: Glas Zaječara
Reklame

Iako je u svim gradovima širom zemlje počelo ublažavanje mera po preporuci Republičkog štaba za vanredne situacije, Zaječar je jedini koji nije počeo sa primenom, već je ublažavanje odložio do sledeće nedelje, piše Nova.rs.

Ugostiteljski objekti, kladionice i trgovinski centri u Zaječaru i dalje su zatvoreni, na osnovu Odluke Štaba za vanredne situacije u ovom gradu.

“Na osnovu zajedničkog dogovora predstavnika većine ugostiteljskih objektata i predstavnika ŠVS, na sastanku održanog 04.05.2020.g, ugostiteljski objekti (restorani, kafići, barovi, lokali i drugi ugostitrljski objekti) na teritoriji grada Zaječara, sem noćnih klubova, mogu
početi sa radom, počevši od 07,00 sati, dana 11.05.2020. godine“, piše u zvaničnom saopštenju grada.

“Nije problem što ćemo mi otvoriti kasnije, ali nam nije jasno zašto je to samo u Zaječaru. Da li je toliko loša epidemiološka situacija? Šta se to krije od građana Zaječara”, pita se jedan od vlasnika kafić koji je želeo da ostane anoniman.

Osim ugostiteljskih objekata u ovom gradu će, kasnije nego u ostalim, početi sa radom i trgovinski centri i gradski prevoz.

“Dozvoljava se rad tržnih centara počev od 08.05.2020.godine uz primenu preventivnih mera u odnosu na zaposlene i korisnike, radi sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19“, naznačeno je u saopštenju.

Isto saopštenje se odnosi i na početak rada kladionica i kockarnica, koje će jedino u Zaječaru svoja vrata otvoriti tek prekosutra, kao i javni gradski prevoz koji će na raspolaganju u ovom gradu biti četiri dana kasnije nego u Kragujevcu i Novom Sadu, na primer.

Ova nesvakidašnja situacija zabrinula je i plaši veliki broj građana Zaječara s obzirom da ne znaju šta razlog ovakve odluke, kada, prema podacima sa sajta grada Zaječara u poslednja dva dana nema novoobolelih od koronavirusa.

Odgovor na pitanja o razlogu produženja vanredne situcije, načinu sprovođenja mera u slučaju ukidanja vanrednog stanja na teritoriji Srbije, i da li je data saglasnost od strane Vlade za ovu odluku nismo dobili. Boško Ničić, komandant Štaba za vanredne situacije nakon kratkog razgovora zamolio je da mu pitanja dostavimo SMS-om, ali na njih nije dao odgovor.