Foto: screenshot nova s

Novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić konstantno prima pretnje u poslednje vreme, a najnovija je bila u vidu plaćenog oglasa na Guglu, gde je njena fotografija i natpis da „radi protiv interesa Srbije“, piše danas portal Nova.rs.

„Prijatelj mi je juče poslao ‘printscreen’ sa telefona na kojem je njegovo dete igralo neku popularnu igricu, a svakih desetak minuta iskakao je plaćeni oglas s mojim imenom, fotografijom i natpisom da radim protiv interesa Srbije“, kazala je Ana Lalić.

Nova.rs prenosi da je Lalić rekla da se „tokom dana ispostavilo da je isti oglas iskakao i ljudima koji su odlazili i na druge sadržaje preko Gugl servisa. To sam već doživela kao otvoreni poziv na linč i raspisivanje lova na mene kao ‘državnog neprijatelja br 1’“.

Ocenila je da takve stvari prevazilaze „već poznato“ blaćenje i klevetanje s kojim se svakodnevno susreće, i najavila tužbe protiv onih koji joj prete i pozivaju na linč.

„Tužbama želim i da predupredim sve potencijalne ekscese ka kojima sve ovo vodi, kada neko otvoreno i masovno poziva ljude da me napadaju na ulici“, navela je Ana Lalić.

Napadi na nju su usledili pošto ju je policija 1. aprila pritvorila pod sumnjom da je „širila paniku i dezinformacije“ svojim tekstom na portalu Nova.rs o lošim uslovima za rad medicinskog osoblja u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Od tada je na društvenim mrežama i u pojedinim režimskim medijima ona neprestano izložena ozbiljnim pretnjama i pozivima na progon.

Nova.rs je navela da njen pravni tim, zatim pravni tim NDNV-a i advokatska kancelarija Beljanski pripremaju tužbe, a medju tuženima će, izmedju ostalih, biti i redakcije TV Pink, Kurira i Informera.

Predsednik NDNV-a Norbert Šinković rekao je za portal Nova.rs da je kampanja protiv Ane Lalić nedopustiva i dodao da se takve vrste kampanja uvek u Srbij vode kada novinar piše o nekoj oseljivoj temi i na relevantan način govori o njoj.

„Onda imamo ova blaćenja i napade na društvenim mrežama. Uglavnom se radi o anonimnim napadima, kao i o plaćenim oglasima iza kojih ne znate ko stoji. Mislim da je to praksa koja pokazuje koliko je danas teško biti dobar novinar u Srbiji“, kazao je Šinković.

Izvor: Beta