Norveška, preko projekta „Noveška za vas Srbija“ podržava 68 preduzetnika, mikro i malih preduzeća u manje razvijenim opštinama u Srbiji sa više od 525.000 evra za unapredjenje produktivnosti i otvaranje novih radnih mesta, saopšteno je danas.

Kao rezultat ovih aktivnosti, očekuje se zapošljavanje najmanje 70 osoba kroz poboljšanje poslovanja postojećih preduzeća i osnivanje novih firmi.

Kako je navedeno, ova podrška odobrena je u okviru sprovedenog javnog poziva koji ima za cilj da doprinese uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja i poveća socijalnu koheziju u manje razvijenim područjima.

„U narednim godinama, Norveška se nada značajnom napretku srpskog društva, koji je u korelaciji sa prioritetima naših programa finansijske podrške Srbiji, usklađenim sa srpskim prioritetima i agendom pristupanja EU. Posebno bih naglasio važnost ekonomskog razvoja, koji se temelji na inovacijama, preduzetništvu, otvaranju novih radnih mesta i predvidljivijim okvirom za funkcioniranje tržišta“, rekao je rekao je norveški ambasador u Srbiji Jorn Eugen Jelsta.

Ukupna vrednost projekata, koje će sprovesti 31 početnik u poslovanju, iznosi oko 290.000 evra, od čega Norveška finansira 247.000 evra, dok budući preduzetnici učestvuju sa oko 43.000 evra.

Podršku će dobiti i 37 mikro i malih preduzeća, za projekte ukupne vrednosti 365.000 evra, od čega Norveška izdvaja 279.000 evra, dok kompanije sufinansiraju ukupno 86.000 evra.

„Podrška je usmerena na nabavku odredjene opreme i mašina, koja je neophodna privrednim subjektima kako bi poboljšali poslovanje i zaposlili nove radnike. U predstojećem periodu, radićemo zajedno sa preduzetnicima i firmama na ispunjenju ciljeva poziva“, rekla je v.d. menadžerke projekta „Norveška za vas Srbija“ Milica Došenović.

Kroz poziv, koji je trajao od 21. maja do 15. avgusta 2019, zainteresovani su mogli da podnesu predlog projekta za nabavku opreme ili uvodjenje usluga u iznosu do 10.000 evra, uz finansijsko učešće aplikanta.

Tokom trajanja poziva, projekat je organizovao devet informativnih sesija na kojima je učestvovalo 112 zainteresovanih.

Projekat „Norveška za vas Srbija“ ima za cilj da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapredjenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Projekat finansira Norveška sa 6,18 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Izvor: Beta

Reklame