Foto: eparhija-timocka.org

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion uputio je sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Bogom čuvane Eparhije timočke raspis povodom novonastale situacije usled pandemije virusa korona.

U cilju sprečavanja širenja korona virusa a u skladu sa preporukama Svetog Arhijerejskog Sinoda i Vlade Republike Srbije dajemo sledeće smernice koje su obavezujuće:

  • svakog dana u 12 časova u svim hramovima na teritoriji Eparhije timočke zvoniti 3 minuta;
  • u gradskim crkvama napraviti raspored tako da najmanji broj sveštenika obavlja bogosluženje apelovati na verni narod da ne dolazi u hram ukoliko se ne pričešćuje već da u svojim domovima umnoži molitve;
  • uputiti verne, a naročito braću i sestre koji su stariji od 60 godina, da se pridržavaju propisanih i preporučenih mera zaštite datih od zdravstvenih i nadležnih službi;
  • Svetu Liturgiju, kad se očekuje veći broj vernika od zakonom propisanog broja ljudi u zatvorenom prostoru, služiti, ako je moguće, na otvorenom i u više crkava gde za to ima uslova;
  • crkve, parohijske domove i prodavnice što češće provetravati i dezinfikovati;
  • nakon otpusta svakog bogosluženja pridodati molitvu:
    Opet i opet, preklonivši kolena Gospodu se pomolimo.

Gospode, Bože naš, koji si bogat milosrđem i mudrim promislom upravljaš našim životom, usliši našu molitvu, primi naše pokajanje za naše grehe, zaustavi novu zaraznu bolest, kao što si jednom prestao da kažnjavaš narod u vreme cara Davida.

Ti koji si Lekar duša i tela naših, podari oporavak bolesnima, podižući ih hitro sa odra patnje kako bi mogli da proslavljaju Tebe, našeg Milostivog Spasitelja, a zaštiti zdrave od bilo koje bolesti.

Blagoslovi, Gospode, ojačaj i zaštiti svojom blagodaću sve one koji se čovekoljubljem i žrtvovanjem staraju o bolesnima u njihovim domovima ili u bolnicama.
Ukloni sve bolesti i patnje među ljudima i nauči nas da cenimo život i zdravlje kao Tvoje darove.

Daj nam, Bože, svoj mir i ispuni naša srca čvrstom verom u Tvoju zaštitu, nadom u Tvoju podršku i ljubavlju prema Tebi i prema bližnjemu.
Jer si Ti Bog koji miluje i spasava nas, i Tebi slavu uznosimo: Ocu i Sinu i Duhu Svetome, sada i uvek i u vekove vekova.

* Nakon sv. Liturgije bez „preklonivši kolena“.

Što se tiče svih ostalih činodejstava, postupati po blagorazumiju uz dogovor sa parohijanima.

S blagoslovom,
+EPISKOP TIMOČKI ILARION