foto: pixabay
Reklame

Aktuelna cenovna situacija sa cenama nafte na berzama, kao i ranije u sličnim situacijama, ne može da se reflektuje u realnom vremenu na cene derivata u prodaji na domaćem tržištu kažu za Fonet u Naftnoj industriji Srbije (NIS) i najavljuju da se ove nedelje može očekivati dodatno sniženje cena naftnih derivata na maloprodajnim objektima NIS, prenosi Danas.

Kada je reč o cenama naftnih derivata u Srbiji, u NIS ističu da se, kao i u svim segmentima trgovine, i u trgovini naftnim derivatima maloprodajne cene u Srbiji formiraju slobodno, pa je i tržište naftnih derivata otvoreno.

Pored toga, Srbija je deo svetskog tržišta i na cenu goriva u značajnoj meri utiču dva jaka spoljna faktora: cena sirove nafte na svetskim berzama i kurs dolara.

U NIS kažu da oni mogu da utiču na formiranje cena goriva samo putem povećanja efikasnosti sopstvenog poslovanja. U svakom slučaju, dešavanja na globalnom tržištu imaju implikacije i na domaće tržište, pa i cene naftnih derivata imaju isti trend u regionu.

Međutim, u NIS ističu da je važno razumeti da su zalihe derivata kako globalnih, tako i regionalnih proizvođača, trejdera, uvoznika, veletrgovaca, pa i maloprodavaca, nabavljene po višim cenama u ranijem periodu, tako da ekonomska logika nalaže da se zalihe obnavljaju jeftinijom robom što obara prosečnu nabavnu cenu i dozvoljava postepeno sniženje cena.

U NIS ističu da kompanija prati trendove na tržištu, pa su u prethodnom periodu već snižene cene naftnih derivata na kompanijskim benzinskim stanicama.

U poređenju sa cenama od pre mesec dana, cena sirove nafte tipa Brent je niža za 25,5 odsto. Tako su maloprodajne cene benzina (bez pdv-a, akcize i naknada) smanjene u odnosu na pre mesec dana, za 19,4 odsto (što je niža cena na totemu za 13 dinara po litru), a dizela za 17,2 odsto (na totemu je cena niža za 13 dinara po litru).

Veleprodajne cene (bez pdv, akcize i naknada) su u istom periodu snižene za benzin za 28,9 odsto (sniženje od 14 dinara po litru ), a za dizel 20 odsto (sniženje od 11 dinara po litrut).

Na cene je takođe uticao i rast kursa dolara koji je porastao u navedenom periodu za 2,3 odsto.

Kada je reč o periodu od početka godine, cene u maloprodaji su niže za 17 dinara po litru za benzin i za 22 dinara po litru za dizel, navode u NIS. Kako je istaknuto, imajući u vidu trendove, ove nedelje se može očekivati dodatno sniženje cena naftnih derivata na maloprodajnim objektima NIS.

Kriza izazvana širenjem korona virusa ima veliki uticaj na pad potražnje za energentima, kako na globalnom nivou, tako i u našoj zemlji i ostalim zemljama poslovanja NIS grupe. Ipak u NIS ističu da je u ovom trenutku još rano izaći sa konkretnim projekcijama i prognozama o kretanjima na tržištu.

U Natnoj industriji Srbije posebno ističu da ova kompanija, i u uslovima vanrednog stanja u Srbiji, garantuje sigurno snabdevanje srpskog tržišta i državnih službi i konstantno radi na poboljšanju kvaliteta svojih proizvoda i usluga.

Reklame