foto:modli.rs

Nikola Karaklajić  bio je srpski šahista,međunarodni sudija FIDE, novinar i muzički urednik. Sudio je čuvene mečeve Fišer-Spaski. Početkom 60-ih godina prvi je u bivšoj Jugoslaviji na radiju počeo da pušta rokenrol muziku, koja do tada nije bila deo zvaničnog radijskog programa.

Bio je član reprezentacije Jugoslavije koja je učestvovala na šahovskoj Olimpijadi u Moskvi 1956. i Bugarskoj 1962. gde je na oba takmičenja reprezentacija osvojila srebrnu medalju. Šampion Jugoslavije postao je 1955.u Novom Sadu.

Selektor reprezentacije bio je od 1978-1984. Pored Jugoslavije vodio je i reprezentacije Singapura i Malte.

Autor je nekoliko šahovskih knjiga: “Da te pitam”, “Ćaskanja o šahu”.

foto:beochess.rs

Karaklajić je dugo godina bio i sekretar šahovskog saveza Beograda, prvi upravnik Centra za unapređenje šaha ŠSJ, direktor seminara u Puli 1979. i 1980. godine za polaznike iz nesvrstanih zemalja za sticanje zvanja šahovskih organizatora i šahovskih sudija i član Organizacionog odbora akcije “Šah u škole” od 1986. do 1990. godine.

Govorio je šest jezika što mu je omogućilo da učestvuje kao predavač i promoter šaha na raznim seminarima, kursevima, šahovskim školama u zemlji i inostranstvu. Držao je predavanja i seminare u Italiji, Francuskoj, Tunisu, Alžiru, Šri Lanki, Singapuru, Maleziji i na Malti. Bio je profesionalno angažovan u Dubaiu, Ujedinjeni Arapski Emirati, ali i u Bocvani.

Pored šaha druga ljubav mu je bila novinarstvo .Bio je voditelj muzičke emisije „Veče uz radio“, kasnije i muzički urednik Radio Beograda (1957—1982).

Iz prve emisije „Muzički automat“, nastala je kultna emisija popularne muzike 60-ih godina „Sastanak u 9 i 5“, a kasnije je pokrenuo i emisiju „Veče uz radio“ koja je dala ogroman doprinos domaćoj popularnoj muzici. Tako su nastali prvi snimci grupa kao što su Siluete, Zlatni dečaci, Elipse, Crni biseri.

Nikola Karaklajić pokrenuo je i „Džuboks“, prvi muzički časopis ne samo u bivšoj Jugoslaviji, nego i u tadašnjoj Evropi.

foto:rockomotiva

Bio je i urednik prve televizijske emisije koja se bavila popularnom muzikom „Koncert za mladi ludi svet“, u kojoj su nastali prvi muzički spotovi domaćih rok grupa.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada poput:  Ordena zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, nagrade „Šahovskog informatora“  za publicistiku, nagrade „Radoje Domanović“ za literarni doprinos u šahu, nagradu za životno delo 1992. kao zaslužni muzički urednik.

Nikola Karaklajić rođen je na današnji dan 24. februar 1926. u Beogradu. Preminuo je 16. decembra 2008 godine. u Beogradu u 82 godini života.

Reklame