Iako je april mesec, a na snazi je i vanredno stanje uvedeno 15. marta zbog pandemije koronavirusa, vlast u Sokobanji nedavno je postavila montažno klizalište i sankalište u vrednosti od skoro 198.000 evra, a juče su dopremili i veštački led, saznaje Nova.rs.

Osim što je klizalište postavljeno u nevreme, usred vanrednog stanja i u mesecu kada temperature premašuju 20 stepeni, vlast u Sokobanji ga je montirala na košarkaškom igralištu ispred srednje škole “Branislav Nušić”.

“Da nije na snazi vanredno stanje, deca bi valjda trebalo da igraju basket, a ne da se klizaju i sankaju usred proleća.  Ovo još nije viđeno”, kaže meštanin Sokobanje za Nova.rs.

Prema rečima predsednika Opštine Sokobanja Isidora Krstića klizalište u Sokobanji je deo projekta “Zimska prekogranična tura Vršec – Sokobanja”, a u okviru Interreg IPA CBC programa Bugarska – Srbija.

“Imajući u vidu vremensko organičenje za realizaciju projekta (do avgusta 2020), kao i dinamički plan aktivnosti, opština Sokobanja je raspisala nabavku. Važno je napomenuti da je u pitanju izgradnja klizališta od sintetičkog leda, odnosno radi se o specijalnom polimeru plastike na kome je klizanje moguće 365 dana u godini, bez preskupog održavanja i velikih utrošaka električne energije”, ističe prvi čovek Sokobanje.

Krstić kaže da ukupna vrednost projekta podrazumeva budžet za obe opštine ( Vršec – Bugarska i Sokobanja- Srbija) i iznosi 197.161,13 evra dok se sam projekat sastoji od niza različitih aktivnosti koje realizuju obe opštine i to u periodu maj 2019 – avgust 2020.

“Budžet opštine Sokobanja u okviru ovog projekta iznosi 99.245,04 evra. Jedna od aktivnosti u projektu jeste i izgradnja montažnih sportskih objekata – klizališta i sankališta. Ugovor za izvođenje radova zaključen je sa lokalnom firmom u iznosu od 5.540.000,00 dinara  (47.122,71 evra). Ugovor o izvođenju radova zaključen je 5/2/2020. godine, nakon jednog neuspešnog tendera koji je objavljen oktobra meseca 2019”, navodi Krstić.

On dalje objašnjava da je zbog neuspešnog tendera i propusta u projektno-tehničkoj dokumentaciji (odnosi na procenjenu vrednost sintetičkog leda) opština Sokobanja morala da pristupi izmeni predmera i predračuna za izradu i postavljanje sportskih – montažnih objekata i da traži odobrenje za ovu izmenu od Upravljačkog tela Programa u Sofiji .

Nakon završenog administrativnog postupka i dobijanja odobrenja od Upravljačkog tela Programa iz Sofije, raspisan je novi tender, kaže Krstić.

Na pitanje o kakvom se ledu radi, Krstić je izjavio da su sintetički led uvezli iz Slovenije, da po njemu može da se kliza običnim klizaljkama kao i  da je upotrebljiv na svim temperaturama.

“Na ovaj način Sokobanja će dobiti klizalište za narednih 10 godina, koliko iznosi garancija za sintetički led. Obzirom da merama Vlade RS nije zabranjeno izvođenje radova, a da opština sa druge strane ima Ugovor o donaciji koji je vremenski ograničen, nastavilo se sa postavljanjem klizališta i sankališta uz poštovanje svih mera bezbednosti od strane izvođača radova”, tvrdi Krstić.

On kaže da zbog zabrane okupljanja ovi objekti neće biti stavljeni u funkciju sada, ali da primopredaja radova mora da bude izvršena zbog obaveza iz Ugovora o izvođenju radova.

“Da bi se primopredaja radova izvršila klizalište i sankalište mora da bude postavljeno, a odmah nakon toga će biti uklonjeno i premešteno na drugu lokaciju”, rekao je za Nova.rs. prvi čovek Sokobanje.

On smatra da će realizacijom ovog projekta Sokobanja dobiti jedan nov sadržaj, na radost dece, ali i unaprediti svoju zimsku turističku ponudu.

Realizaciju ovog projekta, prema Krstićevim rečima, podržava EU sa 85 odsto tako da su izdvajanja iz lokalnog budžeta svega 15 odsto.

Predsednik Opštine Sokobanja Isidor Krstić iz redova je Srpske napredne stranke i na ovoj funkciji je od juna 2016. godine.

Odborničku većinu u lokalnom parlamentu čine odbornici SNS i Ujedinjene seljačke stranke dok su u opoziciji Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije.

Reklame