foto: printscreen youtube t1
Reklame

Na osnovu 29 novopristiglih rezultata testiranih građana Zaječara (ukupno obrađeno 1512 od 1589 poslatih uzoraka) još jedan (1) test je covid-19 pozitivan. Ukupan broj pozitivnih od početka epidemije je 91 a ukupan broj potvrđeno izlečenih je tri (3), saopštio je danas putem društvene mreže fejsbuk, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ukupan broj lica stavljenih pod zdravstveni nadzor (samoizolaciju) u Zaječaru je porastao na 745. Broj uzetih uzoraka za testiranje i poslatih danas u referentne labaratorije u Beogradu, iz Zaječara, je 216. Očekuju se i rezultati za još 77 ranije poslatih uzoraka građana testiranih na prisustvo virusa covid-19.

„Skrećamo pažnju, bez obzira na stalno negodovanje pojedinaca i grupica da su u Zaječaru u odnosu na druge lokalne samouprave mere i kontrole “prestroge”, da nećemo dozvoliti da se PROPISANE MERE OD STRANE STRUČNIH INSTITUCIJA I USTANOVA KRŠE i izigravaju. U mnogim objektima nema više dezinfekcionih barijera na ulazima ili se po sunđerima sipa voda umesto dezinfekcionog sredstva, pojedini ugostiteljski objekti umesto alkohola (76%>) u prskalice za dezinfekciju sipaju vodu a mnogi prodavci i kupci u radnjama ne koriste propisane maske i rukavice“.- ističe Ničić.

On dalje ističe da se to, po cenu bilo kakvih manipulacija i pretnji građanskim buntom, neće tolerisati od strane gradskog ŠVS, sanitarne inspekcije i komunalne milicije.

„Oni koji nisu svesni posledica, po sam grad i život u njemu, u slučaju da se pojavi veći broj novoinficiranih, neka pročitaju šta predviđa Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“upozorava Ničić.

Ničić dalje kaže da niko od ljudi kojima su građani dali poverenje da grad vode i upravljaju njime ne želi, da usred predstojećeg leta, budemo izolovani od ostatka sveta, i napominje da je za sada sve pod kontrolom i da se grad trudi da tako i ostane ali je SVE NA NAMA.

„Budimo razumni kako bi smo uskoro, ako u par dana ne bude novih slučajeva infekcije, lagano normalizovali i javni saobraćaj te produžili rad nekih objekata“.- zaključio je Ničić.