foto: facebook Boško Ničić
Reklame

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, kazao je da ove godine Gitarijada neće biti održana u junu. Takođe, neće biti ni vašara u maju. Aptiv će prvo biti u Gorenju, dok se izgradnja fabrike očekuje za godinu do godinu i po dana. Uskoro asfaltiranje ulice Pavla Ilića. Rekonstrukcija srednjoškolskog centra od 2021. godine, a izgradnja stadiona pod znakom pitanja. Kreće i rekonstrukcija Zdravstvenog centra kao i izgradnja Gerontološkog centra.

Gradonačelnik Zaječara gostujući na Magnum radiju kazao je da su razgovori sa kompanijom APTIV, završeni na svim nivoima, i da je u gradu na lokalnom nivou sve obezbeđeno, ali i da je logično što ljudi iz Aptiva nisu počeli sa radom u toku pandemije.

„U maju je već trebalo da se počne sa radom, u prostoru Gorenja, gde su zakupili hale. Fabrika će se graditi na predviđenom mestu, na Zvedanskom putu, i nije se odustalo. Oni imaju potrebu za radnicima, pošto će sa cenom rada biti većih problema u zenljama EU, nego kod nas, i da će se baš zbog toga požuriti sa otvaranjem fabrike kod nas“.– istakao je gradonačelnik.

Ničić tvrdi da će se ekonomska kretanja usmeriti ka manje razvijenim sredinama pošto je cena rada daleko manja kod nas nego u Nemačkoj, i da će se svi seliti, tj fabrike u takvim mestima gde je cena rada niža.

„Izgradnja fabrike je proces. Ona će trajati od godinu do godinu i po. Do tada će se raditi u pogonima Gorenja“ istakao je on.

Ničić je kazao i to, da se radi i objekat LIDL-a u Zaječaru, kao i da Tekijanka radi na objektu u bivšem Grafičkom preduzeću. Radi se i škola Hajduk Veljko.

„Od ponedeljka nastavljamo radove u ulici Pavla Ilića. Nakon toga ide ulica Ivana Milutinovića, gde kasne radovi, ali je to razumljivo zbog čega. Kasnije će se raditi i ulica Save Kovačevića, pa ulica Hajduk Veljkova od spomenika do mosta, a 2022. godine do Vražogrnačke rampe, kako smo i dogovorili“istakao je on.

Gradonačelnik je kazao i da mora da se uradi i raskrsnica na Izvorskom putu, gde mora da se uradi ili kružni tok ili da se postave semafori. Radiće se i put od OMV pumpe do Zvezdana gde je predviđeno da bude firma Aptiv.

„Radovi će krenuti na kraj leta, ili u jesen. Nemože ranije“.kratko je kazao Ničić.

Ničić je istakao i to da je ovih dana završena prva faza projektovanja srednjoškolsko centra.

„To je velika investicija. Izgradnja će početi na jesen 2021. godine. Tu ima mnogo posla. Potrebno je da se i hala podigne gde je sada košarkaško igralište.“kaže on.

Gradonačelnik kaže da je završen i projekat rekonstrukcije zdravstvenog centra.

„Počeće vrlo brzo, izgradnja gerontološkog centra. To će biti prvi objekat pošto ne postoji. Zatim će se rekonstruisati dečije odeljenje, pa će onda ostala. Lokacija gerontološkog centra još se ne zna, pošto to odlučuje kancelarija Vlade RS za javna ulaganja“– kazao je Ničić.

Gradonačelnik ne zna da li će se izgraditi stadion na Kraljevici pošto je on bilo u sklopu projekta saradnje Grčke, Bugarske, Rumunije i Srbije, za zajednički nastup organizovanja prvenstva u fudbalu.

„Ne znam šta će biti sa stadionom, ali znam da građani nisu baš bili zadovoljni tim projektom izgradnje stadiona u Zaječaru“kazao je on.

Ničić je istakao i to da penzioneri sa penziom manjom od 30.000 dinara u Zaječaru neće dobiti pomoć.

„Ne. To je model iz Beograda koji su preuzeli neki gradovi. Mi smo preuzeli neki drugi model gde su svi rekli da smo uradili pametniju stvar. Mi smo podelili 2.000 paketa, i imamo ih još. To je podeljeno i podeliće se onima koji nemaju nikakva primanja.“kazao je Ničić.

Gradonačelnik je kazao i to da Gitarijada sigurno neće biti održana u junu mesecu jer bi to bilo suludo, održati sa velikim brojem ljudi.

„Razmišlja se trenutno kada bi mogla biti održana Gitarijada i to bi moglo da bude u septembru mesecu, ako tada epidemiološka situacija bude takva da je moguće održati manifestaciju. Ista situacija je i sa vašarom. Nema šanse da bude organizovan maja meseca.“- zaključio je on.

Na kraju je Ničić pozvao građane da izdrže još malo i da se svi zajedno borimo za naš grad Zaječar.

Reklame