Pokret slobodnih građana doneo je odluku da ne učestvuje u parlamentarnim izborima koji će biti održani na proleće.

Predsednik pokreta Sergej Trifunović rekao je na konferenciji za novinare da je Pokret slobodnih građana doneo odluku da će izaći na izbore onda kada bude uslova za njihovo održavanje i da u ovom trenutku ne postoje najelementarniji uslovi i da je Srbija zarobljena zemlja.

„U Srbiji postoje evidentni i nesporni dokazi o zarobljenosti države. U Srbiji postoje evidentni, eklatantni i nesporni dokazi o zarobljenosti medija, koji su na istom nivou, ili gori, nego što je to bio slučaj u Severnoj Makedoniji kada je Evropska unija posredovala u rešavanju krize. U takvoj, zarobljenoj državi ne postoji ni slovo D od  demokratije. U takvoj, zarobljenoj i besramno privatizovanoj državi, nema slobodnih i poštenih izbora. Da bi se slobodni, pošteni i demokratski izbori kojima bi volja građana u potpunosti bila preslikana u Narodnoj skupstini Republike Srbije, dogodili PSG će nastaviti borbu“-rekao je Trifunović.

Trifunović je naveo da Pokret slobodnih građana zahteva od Evropske komisije nezavisni ekspertski izveštaj o stanju u medijima u Srbiji, kao i izveštaj o stanju vladavine prava u Srbiji i  pozivao Evropsku komisiju da formira nezavisnu radnu grupu pravnih stručnjaka koja bi analizirala zarobljenost države i stanje institucija, i ukazala na konkretne probleme koji bi se trebali rešavati tokom reformskih procesa. Kao model za ovakve izveštaje Trifunović je rekao da bi mogao da posluži tzv. „Pribe izveštaj“ koji je Evropska komisija uradila za potrebe sagledavanja stanja u Severnoj Makedoniji tokom političke krize 2015. godine.

„Zarobljenost institucija,koje su osnovni stubovi društva: tužilaštva, korumpiranost političke elite, sprega mafije i politike, klijentelizam, nepotizam, korupcija, korišćenje javnih resursa u političke svrhe, partijsko zapošljavanje, samo su neke od tema kojima bi se tzv. „Pribe izveštaj“ u Srbiji mogao baviti“- rekao je  Trifunović i dodao da bez slobodnih medija nema uslova za delovanje političkih partija, pokreta, slobodnih mislioca, a kamo li uslova za slobodne i poštene izbore. 

 

 

Reklame