Foto: Pixabay
Reklame

Ako se mučite i ne možete razrešiti neku dilemu, popijte čašu vode i odgovor bi se mogao pojaviti brže. Voda može izoštriti um, pokazuje novo istraživanje.

Popijete li čašu vode, vaš mozak može ubrzati rad za 14 posto, pokazuju rezultati novog istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta East London.

Naučnici veruju da se time rasterećuju centri koji upozoravaju na dehidraciju, tako da se mozak može slobodno fokusirati na zadatke.

Londonski stručnjaci su sproveli eksperiment na 34 muškaraca i žene koji su u dva navrata prošli niz mentalnih testova – jednom nakon što su doručkovali žitarice i ponovno nakon što su pojeli žitarice i popili flašu vode. Tokom noći niko od saučesnika ništa nije jeo ni pio, a sve su na početku eksperimenta ispitali koliko su žedni.

Oni koji su izjavili da ne osećaju žeđ, bili su jednako brzi na testiranju vremenske reakcije sa ili bez vode.

Žednima su se reakcije ubrzale nakon što su popili vodu, pa su bili i do 14 posto brži nego pre, objavljeno je u časopisu Frontiers in Human Neuroscience.

Naučnici smatraju da je voda rasteretila delove mozga koji su bili zauzeti upozoravanjem na žeđ.

Tokom napornog rada dobro je pri ruci imati čašu vode, kaže dr. Caroline Edmonds. Istakla je i da čaj i kafa takođe mogu pomoći.

Dr. Edmonds je u prethodnom istraživanju pokazala da deca koja pre rešavanja testova popiju čašu vode imaju i do tri puta bolje rezultate.

Istraživanja su pokazala da zbog nedovoljnog unosa vode može doći do smanjivanja sive materije, pa je teže razmišljati. Na primer, samo 90 minuta intenzivnog znojenja može smanjiti mozak koliko i godina starenja. Ali, nakon jedne ili dve čaše vode, mozak se brzo vraća u normalu.

Izvor: Opusteno.rs