Sistem za praćenje realizacije budžeta grada Zaječara instaliran je i postavljen u izlogu Gradske uprave Zaječar 15. januara ove godine.

Putem ovog sistema građanima Zaječara pružena je mogućnost da ostavare uvid u rashode i prilive u budžet grada Zaječara.

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, o sistemu je tada rekao:

„Građani mogu da saznaju sve šta ih interesuje, jer ovde nema nikakvih tajni. Podaci će biti svima dostupni, rekao je ranije gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Ovo samo jedan od pokazatelja da Gradska uprava u Zaječaru radi transparentno, javno i u interesu svih građana.“

Nažalost, sistem za praćenje realizacije budžeta grada Zaječara, nije dugo bio u službi građana. Već nepuhih deset dana od instaliranja otkazao je poslušnost, o čemu smo pisali OVDE

Sa prekidima sistem je radio tu i tamo, s vremena na vreme, što se teško može nazvati uspešnom realizacijom zamisli o povećanju transparentnosti.

Za slučaj da niste primetili, ili ste možda zaboravili na ovaj displej (ne)transparnetnosti, ukoliko prošetate pored izloga Gradske uprave Zaječar imaćete priliku da se , kao i mi, uverite da NE RADI.

Sama činjenica da je plakat o dečijim pravima trapavo zalepljen preko samog displeja, govori u prilog tome da to što displej ne radi ne predstavlja novost za radnike Gradske uprave (ili je plakat stvarno zalepio neko krajnje nemaran)!

Da kojim slučajem displej radi, mogli bi lako da shvatimo kako se iznos  blokade umanjio za  svega par dana umanjio za nešto više od 11 miliona dinara!

Kada će i da li će proraditi displej, ne zna se. Zna se samo da trenutno ne služi onome čemu je namenjen, što znači da je sa aspekta građana reč o bacanju para.