Foto: Pixabay

Kao što postoje normalni zakoni u svakoj državi, tako postoje i oni neki čudniji zakoni, za koje sigurno niste čuli. U ovom slučaju reč je o zakonima o pivu ili pivopijski zakoni. Tako da je savet svim pivopijama da pripaze šta rade dok su o ovim dole navedenim zemljama. U nastavku ovog teksta pročitajte kakvih sve pivopijskih zakona postoje u svetu i odakle nam dolaze.

Nebraska, SAD

U ovoj američkoj državi važi nekoliko neobjašnjivih zakona vezanih za pivo, između ostalog i taj da je nelegalno prodavati pivo na privatnom posedu, ako pritom ne pravite lonac čorbe. Nema govora o tome da li isto važi i u slučaju da podgrevate ručak od prethodnog dana.

Aljaska i Ohajo, SAD

U Aljasci je zabranjeno davati pivo losu, verovatno zato što ne podnose alkohol. Međutim, u Ohaju je sasvim u redu podeliti pivo s ribom, pod uslovom da je ne napijete.

Ajova, SAD

Ako planirate da sa suprugom u krevetu popijete pivo kako biste se opustili, vodite računa da ne uzmete više od tri gutljaja, jer vam u suprotnom preti novčana kazna.

Rusija

Do pre nekoliko godina, pivo se nije smatralo alkoholnim pićem u Rusiji, budući da je procenat alkohola u napitku bio manji od 10 odsto. Važilo je za prehrambeni proizvod i mogao je da se prodaje u svako doba dana i pije u javnosti. Iako su poslednjih godina zakoni stroži, zabrana konzumiranja i prodaje alkohola licima mlađim od 18 godina i dalje se vrlo rastegljivo tumači.

Škotska

U Škotskoj se svi zakoni vezani za alkohol shvataju vrlo ozbiljno, uključujući i onaj da pijana osoba ne može biti u vlasništvu krave.

Kanada

U regiji Saskačevan u Kanadi zabranjeno je piti vodu uz kriglu piva, ali to ne važi za druge delove države.

Teksas, SAD

Svojevremeno je u Teksasu bilo protivzakonito imati enciklopediju „Britanika“ jer se u njoj mogao naći recept za proizvodnju piva kod kuće.

Australija

U Zapadnoj Australiji važi krajnje bizaran zakon: zabranjeno je šmrkati limenku piva između grudi. Kazna za one koji se ogluše o pravilo je 1.000 australijskih dolara.

Nigerija

U Nigeriji je zabranjen uvoz piva, kao i njegova proizvodnja. Ali ako ga negde ipak nađete ili kupite, možete ga slobodno piti, samo ako ste stariji od 18 godina.

Izvor: Opusteno.rs