Reklame

Leto još uvek nije zvanično počelo, barem ne kalendarski, ali majka priroda je, čini se, potpuno neobaveštena o tome.

U baštama vlada šarenilo: uveliko cvetaju ruže, krinovi, petunije, ali i lavanda – jedna od omiljenih „poslastica“ neobičnog posetioca koji je sa prvom vrelinom stigao u naše bašte.

Svojim izgledom i pokretima neretko na prvi pogled mnoge zbuni, jer podseća na svog poznatijeg imenjaka – uostalom pogledajte pažljivo i uverite se i sami:

Reč je o vrsti leptira koja nosi ime: kolibri leptir ( ili još i: golupka, kolibrić leptirić, kolibrić leptir ).

Ova vrsta leptira aktivna je gotovo tokom celog dana, a hrani se nektarom cveća i to tako što dok lebde nad cvećem velikom brzinom pokreću svoja krila, a uz pomoć rilice upijaju nektar. Karakterističan zvuk koji proizvodi tokom leta, kao i činjenica da prilikom hranjenja ne sleće na cvet, već lebi nad njim kao ptica kolibri, doprineo je tome da dobije svoje ime, ali i da ga mnogi mešaju sa ovom malenom pticom.

Foto: Pixabay / Alexas_Fotos

U velikom broju nekada se mogu videti i oko stadiona FK „Putevi“, gde ih privlači cvet jedne vrste hibiskusa, ali gotov da nema bašte u kojoj se ne mogu naći.

Najčešće se mogu videti brankoasti primerci, ali ponekad se mogu videti i plavi. U svakom slučaju, dok god traju vreline i dok god u baštama ima cveća, moći ćemo da uživamo u gracioznim pokretima ovog neobičnog leptira koji pleni svojom lepotom.