Foto: screenshot rtv

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji se nalazi i na čelu Vladinog kriznog štaba za borbu sa epidemijom korona virusa u Nišavskom i Topličkom okrugu izjavio je danas da je testiranje u Gerontološkom centru u Nišu pokazalo da su još četiri osobe pozitivne na korona virus, čime se ukupan broj obolelih u tom centru povećao na 155.

Nedimović je, za televiziju Pink, izjavio da će u cilju suzbijanja širenja epidemije korona virusa u Nišu, koji je označen kao novo žarište, u narednim danima uslediti masovno testiranje, da bi se što pre odvojili oni koji su zaraženi od onih koji nisu, kao i pojačana dezinfekcija.

Nedimović je naveo da je u Kliničkom centru u Nišu trenutno zbrinuto 452 pacijenta zaraženih korona virusom u dva različita objekta, 510 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom smešteno u hali „Čair“, hotelu „Centroturist“ i Studentskom domu Medicinskog fakulteta u Nišu, dok je još 75 zaraženih smešteno u hotelu „Zelengora“ u Vrnjačkoj banji.

„Uslediće masovno testiranje u Nisu u svim ustanovama gde smo procenili, a isto i stanovništva koje je upućeno na Dom zdravlja, odnosno kovid ambulante“, rekao je Nedimović i dodao da je predlog Kriznog štaba Vlade Srbije za Niš da se otvore nove kovid bolnice u okruženju kako bi rasteretili Niš.

On je rekao da je danas dezinfikovan Gerontološki centar u Nišu, privremena bolnica u hali „Čair“ i Klinički centar spolja a da će se dezinfekcija nastaviti i sutra, u čemu će, kao i danas, učestvovati ruski stručnjaci zajedno sa zaposlenima u niškom komunalnom preduzeću „Medijana“.

Nedimović je rekao da su testovi na korona virus počeli da se rade i u Veterinarskom insititutu i Zavodu za javno zdravlje u Nišu, na kojima je do sada uradjeno, kako je naveo, oko 600 testova.

Izvor: Beta