Portonovi/YT/Screenshot
Reklame

Na prostoru nekadašnje vojne kasarne Kumbor nikla je oaza luksuza „Portonovi“ – rizort mešovitog tipa. Cene stambenih jedinica kreću se od 400 000 do 15 miliona evra. Plac grada Zaječara i dalje u korovu.

 

Na prostoru nekadašnje vojne kasarne u Kumboru, nedaleko od Herceg Novog nikao je novi grad „Portonovi“. Reč je u rizortu meštovitog tipa koji je ovog leta ugostio prve turiste.

Kompleks sa marinom za superjahte prostire se na oko 236 hektara. Kompanija „Azmont“ potpisala je ugovor o dugoročnom zakupu sa Vladom Republike Crne Gore 2012. godine .

Priprema terena za izgradnju trajala je skoro pune dve godine. Izgradnja luksuznog naselja otpočela je 2014. godine, a gradnja je konačno privedena kraju sredinom ove godine.

Portonovi/YT/Screenshot

Kompanija Azmont Investments u realizaciju ovog projekta uložila je blizu milijardu evra. Kompanija je registrovana u Crnoj Gori, ali je zapravo reč o investitoru iz Azerbejdžana.

Nedaleko od ovog ekskluzivnog pristaništa za superjahte i luksuznog naselja nalazi se i plac u Baošićima čiji je vlasnik Grad Zaječar.

Ugovor o Zajedničkoj izgradnji na ovom placu potpisan je 9. marta 2005. godine pod brojem 360 – 2 i zaveden u Opštinskom sudu u Herceg Novom.

Zajednička investicija imala je za cilj izgradnju savremenog turističko – poslovnog kompleksa, ali do realizacije ovog projekta nije došlo ni 14 godina od zaključenja spornog ugovora.

Realizacijom ovog ugovora Grad Zaječar postao bi vlasnik jedne celine pomenutog objekta – lamele BRUTO površine 1000 metara kvadratnih.

Foto: contessamontenegro.wix.com

Prošle godine, nakon višenedeljne spekulacije, pokazala se tačnom sumnja da postoji upisan teret na placu čiji je vlasnik Grad Zaječar.

Na sednici Skupštine grada Zaječara održanoj 12. oktobra prošle godine predstavnik opozicije Miloš Stojadinović izneo je predlog za dopunu i izmenu dnevnog reda.

Ovim predlogom pred zaječarskim odbornicima trebala je da se nađe Odluka kojom bi gradonačelniku Zaječara Boško Ničiću bilo dato ovlašćenje da raskine ugovor o zajedničkoj izgradnji sa investitorom Marijanom Dabović.

Ugovor ipak, do dana današnjeg nije raskinut.

Predstavnici grada Zaječara Slobodan Videnović, Elena Petrović i Ivan Stojanović, krajem juna ove godine boravili su u Baošićima, radi sastanka sa predsednikom opštine Herceg Novi Stevanom Katićem i njegovim saradnicima iz Direkcije za izgradnju.

Iz izveštaja podnetih po okončanju službenog putovanja dolazimo do saznanja da su predstavnici grada Zaječara u Herceg novom imali sastanak sa predstavnicima Direkcije za izgradnju i predsednikom opštine Herceg Novi, kao i da su pribavili dokumenta od katastra, kao i dokumenta od Sekratarijata za izgradnju i legalizaciju.

Detalji sastanka nisu poznati, kao ni da li će ovim sastankom konačno biti stavljena tačka na bezuspešni pokušaj zajedničke investicije sa kojom je povezan veliki broj afera i nejasnoća.

Primer izgradnje luksuznog rizorta „Portonovi“ pokazuje da izborom pravog investitora imovina koja je naizgled neupotrebljiva može da se pozlati.

Zaječarcima samo ostaje da se nadaju da će se gradski oci ugledati na komšije i iskoristiti plac grada na mudar način.

 

Reklame