Nikola Jovanović, foto: Glas Zaječara

Plate u Javnom komunalno stambenom preduzeću „Zaječar“ kasne. Uz platnu listu za oktobar priloženo je obaveštenje da plata nije isplaćena zbog trenutno loše finansijske situacije. Kada će plate biti isplaćene – ne zna se.

Zaposlenima u Javnom komunalno stambenom preduzeću „Zaječar“ uz platne liste za oktobar priloženo je obaveštenje da zarada zaposlenih nije isplaćena zbog trenutno loše finansijske situacije.

Kašnjenje plate za mnoge zaposlene predstavlja veliki teret i problem, jer mnogi i tako jedva sastavljaju sa krajem i dovijaju se na razne načine kako bi dopunili kućni budžet i skrpili kraj sa krajem.

Uslovi za rad nisu nimalo laki, neretko se radi i subotom i nedeljom, a problem često predstavlja i neispravna mehanizacija.

Sve ovo navelo je Nikolu Jovanovića, zaposlenog u JKSP „Zaječar“ da u javnost iznese probleme sa kojima se on i njegove kolege suočavaju.

Nikola Jovanović, foto: Glas Zaječara

„U našem preduzeću trenutno stanje je takvo da ne možemo da primimo zarađene plate. Poslednja plata koju smo primili je za prvu polovinu septembra. Sada je decembar mesec. Od momenta kada je smenjen bišvi direktor primili smo samo jedno primanje i to je sve. Uz platne liste za oktobar mesec, a tu platu inače nismo primili, priloženo nam je obaveštenje da zarada nije isplaćena zbog trenutno loše finansijske situacije. Navodno, novac je potrošen za kupovinu mazuta.“ – izjavio je Nikola Jovanović zaposleni JKSP „Zaječar“ za portal „Glas Zaječara“

Platna lista za oktobar 2019., foto: Glas Zaječara

Sindikat, navodi naš sagovornik, u ovoj situaciji nije od pomoći radnicima. Dosadašnjem predsedniku sindikata izglasano je nepoverenje.

„Juče smo raspustili sindikat, predsedniku sindikata smo izglasali nepoverenje, jer je otišao i razgovarao sa direktorom bez ovlašćenja. Rečeno nam je da mi radnici moramo da se strpimo mesec do mesec ipo dana za plate, kako bi firma mogla da kupi kamione na licitaciji. A to je nemoguće. Firma nema para. Niti grad može da kupi kamione.“ – rekao je Nikola Jovanović zaposleni JKSP „Zaječar“ za portal „Glas Zaječara“

Situacija nije nimalo laka, a za pomoć Nikola se obratio i predesedniku Srbije i ministru Stefanoviću:

„Ja sam poslao pismo i Nebojši Stefanoviću, ali i predsedniku Aleksandru Vučiću.  U pismu nisam napisao ništa osim istine. Nadam se pomoći. Neću da odustanem, boriću se za svoja prava.“

Posla ima puno, ali nema dovoljno radnika. Radi se dok se ne ispuni zacrtani plan, čak i subotom i nedeljom. Smeće mora uredno da se iznese i kada mehanizacija nije ispravna.

„Nema ko da radi. Troje radnika, angažovanih po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, napustilo je radna mesta, jer nisu primali platu. Otišli su u Slovačku. Od ovih radnika koji su tu, neki su i bolesni. Desilo se pre mesec dana da je kamion bio neispravan pa je smeće iznošeno u običnom kamionu. Zamislite da ručno podignete svaku kantu u prikolicu, da ispraznite i tako. Ljudi su se smejali kada je smeće odvoženo i čudili su se. Radilo se i vikendom, sve dok smeće nije izneto.“ – dodaje Nikola Jovanović

Uslovi za rad često su daleko od idealnih, a kašenjenje plate predstavlja veliki problem, jer mnogi i oanko jedva sastavljaju kraj sa krajem.

„Teško je. Snalazimo se kako umemo i znamo. Majka mi pomaže, kolko može. Ne može se ovako.“ – zaključio je Nikola Jovanović

 

Reklame