Reklame

Juče su konferenciju za novinare održali predstavnici koalicije “Naša kuća Zaječar – SNS,SPS,JS,PSS” Boško Ničić, na kojoj su analizirali rezulate sa  izbora za članove Saveta mesnih zajednica.

Boško Ničić je izneo rezultate izbora za članove Saveta mesnih zajednica koji su bili raspisani za teritoriju Opštine Zaječar.

„Koalicija “Naša kuća Zaječar – SNS,SPS,JS,PSS” osvojila je 287 mandata, “Pobeda za naš grad – dr Nenad Ristović” osvojila je 38 mandata, GG “Za naš Veliki Izvor – Neli Nikolić” osvojila je 8 mandata, Pokret za obnovu Kraljevine Srbije osvojio je 3 mandata i Vlaška stranka “MOST” osvojila je 1 mandat, dok je 34 mandata ostalo neraspoređeno“- istakao je Ničić.

Ničić se dalje osvrnuo na pisanje pojedinih medija da su se izbori održali samo u pojedinim mesnim zajednicama gde je opozicija učestvovala sa nepotpunim listama, Ničić je rekao sledeće:

„“Takozvana kuknjava kako nisu održani izbori u 46 nego u ne znam koliko, 12 ili 13 mesnih zajednica, je potpuno suluda, i to može da se rodi samo u mozgu onih koji su zlonamerni. Za one koji nisu zlonamerni jednake su sve mesne zajednice, kako gradske, tako i Marinovac, Šipikovo,  i bilo koje selo. Od 71 kandidata koliko članova mesnih zajednica broji pet gradskih mesnih zajednica, oni su učestvovali sa nekih 50-ak i u startu su se koncentrisali samo na to da za tih 50 kandidata obezbede dovoljan broj glasača, koncentrišući se umesto na 46, samo na pet mesnih zajednica. Podaci su sledeći: biralo se ukupno 368 članova saveta mesnih zajednica, mi smo imali 342 kandidata u svih 46 mesnih zajednica. Očigledno je da odluka od pre 15-ak, 20 godina koja je propisivala broj članova saveta mesnih zajednica u nekim manjim selima treba da se menja jer je nemoguće sakupiti potpise i naravno da će odeljenja koja rade na tome i Skupština grada u datom trenutku izaći sa predlogom da se smanji broj u tim selima. Sada je tako kako jeste, jedan procenat sela ostao je sa izabranim savetima, pošto ima više od 50%, ali ne punim savetima mesnih zajednica“, istakao je Boško Ničić“.

Na konferenciji za novinare Ničić je rekao da su birači obmanuti samom činjenicom da se na listi “Pobeda za naš grad – dr Nenad Ristović” nalaze odbornici u Skupštini grada Zaječara koji ne mogu biti u isto vreme i odbornici i članovi saveta mesnih zajednica.

“U ovoj koaliciji koja se u gradu suprostavila nama se nalaze odbornički kandidati koji ne mogu biti članovi saveta mesnih zajednica, zapravo mogu al da vrate svoje odborničke mandate. Tako kaže zakon. Da izaberu šta će biti. U slučaju da se desi da odluče da vrate odborničke mandate onda je ovaj rezultat. U slučaju da zadrže odborničke mandate, tu se menja slika. Onda ćemo u 4. mesnoj zajednici većinu imati mi” – istakao je Ničić.

Na konferenciji je istaknuto i da je najveća izlaznost zabeležena u mesnoj zajednici Veliki Jasenovac 67%, u Šipikovu 58%, Šljivaru 40,93% i Velikom Izvoru 41,38%.

Za izuzetno malu izlaznost gradonačelnik je okrivo Gradsku izbornu komisiju, koja je po njegovom mišljenju trebalo da animira građane i na vreme ih vreme informiše o važnosti ovih izbora.

Na kraju Ničić je rekao: „„Džaba vam svirači, muzika vam nije dobra. Izbori su čista matematika. Tamo gde je opozicija pobedila, kao na primer u Velikom Izvoru i tamo gde imaju većinu, čestitamo, želimo im uspešan rad. Sada moramo da konstituišemo mesne zajendice, krenemo u razgovore i dogovore o tome šta će da se radi, neki planovi su završeni za 2018. godinu, jer je mart mesec i negde se kreće već sa realizacijom, ali mnogo toga kada se radi o budućem razvoju našeg grada, koga čini 46 mesnih zajednica, planiraćemo u narednom periodu“.