Foto: Facebook page Narodni muzej Zaječa
Reklame

Manifestacija „Muzeji za 10“ održava se od 12. do 18. maja 2021. godine i obuhvatiće obeležavanje Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja.

Narodni muzej „Zaječar“ uzeo je učešće i ove godine i za početak Manifestacije 12. 05.2021. pripremio je otvaranje dokumentarne izložbe “Pozdrav iz Zaječara – putovanje razglednicama kroz vreme” autora Nine Pogarčić, višeg kustosa – istoričara umetnosti.

„Izložba govori o razglednicama Zaječara koje, kao dragoceni slikovni izvori, čuvaju sećanja o gradu na Timoku. Izabarni topografski motivi na njima prikazuju kako je Zaječar, tokom nešto više od jednog veka, menjao svoj lik, ali i kako su se uporedo sa tim promenama menjale i same razglednice, kao nosioci informacija o gradu i vremenu“.kažu iz Muzeja.

Otvaranje će biti na Gradskom trgu ili u galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ sa početkom u 12 sati.

U okviru Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja u subotu, 15.05.2021. biće prikazan dokumentarno –animirani film “Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog Carstva” obiluje minuciozno prikupljenom i obrađenom arhivskom građom i retko viđenom ili nepoznatom foto-dokumentacijom koja prati sve etape istraživanja na arheološkom lokalitetu Feliks omulijana.

Bogato je ilustrovan ostacima arhitekture, raskošnom arhitektonskom plastikom, skulpturama, mozaicima i dragocenim predmetima koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Zaječaru, čime detaljno kontekstualizuje istorijske periode koje obrađuje – bez suvišnih stručnih detalja koji bi opteređivali naraciju.

Projekcija u galerija Narodnog muzeja „Zaječar” predviđena je za 18 sati.

Manifestacija „MUZEJI ZA 10“ je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE

„Period za nama poslužio je kao pokazatelj da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-KOVID eri“.kažu iz muzeja, i dodaju:

„Ove godine pozivamo publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: „Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipove ćemo objaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije nagraditi (više o nagradnom konkursu na: www.muzejisrbije.rs)“.

Ove godine 17. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 15. maja, a tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti BESPLATAN. Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID 19.