Foto: Pexels

Kada je u pitanju industrija lepote, naša zemlja nimalo ne kaska za ostatkom sveta. Estetske potrebe žitelja Srbije su široke, a takvo je i tržište kozmetičkih procedura.

Sve više lekara posvećuje se ekspertizama vezanim za kozmetiku i gotovo svaki zahvat moguće je obaviti u klinikama o kozmetičkim centrima unutar zemlje, bez putovanja u inostranstvo. Srbima je lepa koža i zdrav izgled na visokoj ceni, i to postaje sve vidljivije na ulicama gradova. Ipak, odluka o obavljanju kozmetičkih procedura treba da bude doneta postepeno i dobro promišljena. Zbog toga vam predstavljamo koji su to najpopularniji kozmetički tretmani u Srbiji i koje su najbolje procedure za njih.

Uklanjanje mladeža

 Mladeži su ponekad bezopasni, ali nekada mogu predstavljati smetnju – u situacijama kada nam odeća zapinje za njih i povređuje ih, onda kada smo preizloženi štetnom UV zračenju sunca ili onda kada njihova veličina ili boja predstavljaju estetsku smetnju. Ponekad ćelije unutar njih postaju maligne i samim tim se pretvaraju u zdravstvenu opasnost po ceo organizam. Iako postoji određeni strah od odstranjivanja mladeža, ljudi u Srbiji su sve svesniji da je u svakom od navedenih slučajeva odstranjivanje mladeža najmudrija opcija. Danas postoje neinvazivni laserski tretmani kojima se mladeži odstranjuju, i za razliku od stare metode spaljivanja mladeža, ovakvi tretmani su odlični jer se tkivo može izolovati i naknadno lekarski ispitati.

 Podmlađivanje

 Lepota se sve više jednači sa mladalačkim izgledom. Uklanjanje bora smatra se primarnim korakom na putu ka mladalačkoj koži, a osim toga, zatezanje kože i povećanje njene elastičnosti su na sve višoj ceni. Samim tim raste i broj klinika koje uspešno obavljaju ovakve tretmane, za kojima je potražnja u Srbiji iz dana u dan veća. Hijaluron je jedan od omiljenih tretmana svih onih koji žele da svojoj koži vrate tonus i elastičnost iz mladalačkih dana. Prednost hijaluronskih filera je u tome što je hijaluron kao sastojak i u prirodi sadržan u našoj koži. Starenjem se njegovo prisustvo smanjuje i zato ga obnavljamo filerima, te ovo ne predstavlja invazivni tretman i koža se veoma brzo oporavlja bez vidljivih posledica.

 Odstranjivanje ožiljaka

 Svako od nas ima bar jedan ožiljak. Neke, poput ožiljaka iz detinjstva, nastalih u povredama tokom igre, čuvamo kao uspomenu na bezbrižnije dane. Ipak, oni nastali od povreda, operacija ili upalnih akni, postaju sve češća smetnja a tehnologije i tretmani koji omogućavaju njihovo odstranjivanje sve su razvijeniji. Zbog toga je uklanjanje ožiljaka jedna od popularnijih procedura u Srbiji. Ožiljci od akni danas se mogu odstraniti i prirodnim procedurama poput tretmana PRP plazmom.

 Odsranjivanje strija i celulita

 Naš narod je poznat po tome da voli ukusnu i začinjenu hranu. Sezone slava i praznika često se odražavaju na našem telu. Osim naslaga sala, koje se mogu redukovati vežbom i ishranom, nagla gojenja mogu na telu ostaviti i trajnije posledice poput strija, a nezdrava ishrana često se odražava i na nastanak celulita. Zbog toga je odstranjivanje ova dve nuspojave gojaznosti još jedna od procedura kojima pribegavaju stanovnici naše zemlje. Brojne masaže i kozmetički proizvodi targetiraju ove nepravilnosti na telu, ali još efikasniji način smanjivanja vidljivosti ovih nepravilnosti na koži su laserski tretmani, tretmani PRP plazmom i sve popularnija mezoterapija, koja se može primenjivati i na druge problematične oblasti kože.

 Muškarci i žene u našoj zemlji sve su informisaniji o kozmetičkim načinima da unaprede svoj izgled, a paralelno sa tim su kozmetičke usluge sve brojnije i profesionalnije. Ipak, zbog velike ponude na tržištu, ponekad je teško odabrati najpouzdanije profesionalce u svojoj oblasti. Zbog toga, nakon što dobro promislite odluku da se uputite lekaru i obavite kozmetičku proceduru, razgovarajte sa stručnjakom odabrane klinike i laser centra kako biste se uverili da ćete dobiti baš onaj tretman koji vam je potreban.