foto: ist media

Više hiljada Borana okupilo se danas na platou kod “Kapije grada”, kako bi izrazili protest zbog prekomernog zagađenja sumpor-dioksdom i teškim metalima iz pogona topionice bakra kompanije “Ziđin”, piše IST media.

Poziv je organizovan putem društvenih mreža, nakon što su višednevna zagađenja revoltirala građane, i ovo je najmasovniji ekološki protest od kada je izgrađena nova topionica i kineska kompanija postala većinski vlasnik RTB-a Bor.

Među okupljenima je bio veliki broj predškolske i školske dece koji su skandirali “volim Bor srcem svim, hoću vazduh neću dim”, a stariji “mi smo Borani, najjači smo najjači”.

Jedan od okupljenih nam je pokazao laboratorijske nalaze Boranke u kojima se vidi veliki sadržaj olova u krvi.

Okupljeni su nosili transparente među kojima se isticao “Stop zločinu nad borskom decom“.

Ekološki aktivista Ilija Đuričić iz organizacije “Mladi menjaju”, rekao je da se protest organizuje jer institucije koje treba da spreče zagađenje ne rade svoj posao.

Moramo da dobijemo garancije da će topionica ubuduće raditi bez zagađenja, naglasio je on.

Jedan od govornika je putem megafona rekao da ovaj „protest nije politika, već je u pitanju život, a kada je život u pitanju, borba mora biti neprestana“.

Ovo nije protest, nego vapaj za pomoć, jer ne želimo da uz maske za zaštitu od korone nosimo i gas maske. Možete vi da gradite kule i gradove, ali nas pustite da živimo, rekao je on i poručio da će se protesti održavati sve dok zagađenje ne prestane.

On je dodao da će, ukoliko se zagađenje ne zaustavi „svako naredno okupljanje imati ozbiljnije akcije“.

Kolona se potom uputila ulicama Bora ka kapiji Topionice, a deca su skandiranjima poručila stanarima okolnih zgrada „izlazite napolje“.

Koračalo se glavnim saobraćajnicama u kojoj je saobraćaj obustavljen.

Zbog prekomernog zagađenja, kompanija Ziđin, koja je krajem 2018. godine postala većinski vlasnik RTB Bor, zaustavila je pogon topionice i najavila da remont postrojenja kako bi suzbila buduća zagađenja.

Izvor: IST media

Reklame