Foto: Eparhija Timočka

Poetsko veče biće održano 6. septembra sa početkom u 19 časova u „Gostoprimnici“.

 

Zlatni presek je matematičko-strukturalni pojam, najčešće vezan za umetnost, jer je u istoriji umetnosti najčešće primenjivan. To je način podele neke vrednosti sa faktorom od približno 1,6. Zlatni presek je kompozicijski zakon u kojem se manji deo odnosi kao veći deo prema ukupnom.

U praksi, ako želimo nešto podeliti na taj način, podelimo ga na 13 jednakih delova i onda to podelimo u odnosu 8:5, ili na 21 jednaki deo, pa to onda u odnosu 13:8; ma što se više delova podeli, to smo bliži tačnom zlatnom preseku, ali se do njega nikada ne dolazi, jer je taj broj zapravo aproksimacija, odnosno približno izračunavanje. Teorija zlatnog preseka započeta je u antici, a svoj procvat doživela u renesansi, kada su umetnici, matematičari, astrolozi, tražili savršenstvo u kompozicijama poznatih struktura. Nakon mnogo vekova teorije smatra se da je zlatni presek najsavršeniji presek u prirodi, potpuno savršen ljudskom oku, harmonija između linearne preciznosti i nesavršenosti. Na savršenom ljudskom telu sve je u odnosu 1:1,618. Mnogo je primera slika ili arhitekture u ovom odnosu.

Foto: Eparhija Timočka

Biografija autora:

Ivan Potić, rođen 24. maja 1972. godine u Zaječaru. Istoričar umetnosti, radi kao viši bibliotekar Istorijskog arhiva u Zaječaru. Objavio knjige priča „ Vratolomije“ (2003) „Matica Srpska“ Novi Sad, „To što je stvorilo čoveka“ (2005) IP „Filip Višnjić“, Beograd „Još jednom o nevidljivom“ (2007), Književno društvo Sv. Sava, Beograd, „Vilenjaci u živom blatu“ (2010), NKC, Niš, „Vesele priče o tugovanju“2013, CEKIT, Zaječar, „Kvadrat na crnom kvadratu“ (2015), Književno društvo Sv. Sava, Beograd, roman „Dnevnik neutešnog kosmonauta“ (2016), Studio Znak/Gramatik, Beograd. Objavio knjige poezije „Netačni odgovori na pogrešna pitanja“ (2009) „Vaša knjiga“, Beograd, „Bilo bi lepo da praznina ima oblik“ (2012), Narodna biblioteka „NJegoš“, Knjaževac, „Zlatni presek“: pesme o idealnim proporcijama završene mladosti, Studio Znak, Beograd 2018. Priređivač i prevodilac rok poezije Boba Dilana, knjige „Odgovor nošen vetrom“ (CEKIT, Zaječar 2017). Priče i poeziju objavljivao je u domaćoj i stranoj periodici. Predstavljao Srbiju na međunarodnom Festivalu kratke priče Kikinda short 02. Objavljen u zborniku Kikinda short 02, zborniku Treći Trg 03, u stranoj periodici (poljski Portret i Red 24/07), u „Pesničkom vozu“ (2010), antologiji pesnika jugoistočne Srbije, Vranjske knjige, Vranje, „Tajanstvenom putniku“ (2012), knjizi brzih priča pisaca iz južne Srbije, NKC, Niš i antologiji posvećenoj Milošu Crnjanskom „Putnik sa dalekog neba“ (2013), Laguna, Beograd, kao i u knjizi na albanskom jeziku „Iz Beograda s ljubavlju“(2011), Algoritam Media, Beograd. Knjiga „Još jednom o nevidljivom“ izašla je u Poljskoj kao e-book.

Izvor: EPARHIJA TIMOCKA