foto: saša stamenković
Reklame

Treće večeri Festivala malih pozorišnih formi, publika je uživala u monodrami ,,Nadežda Petrović”, koja je sastavljena od autentičnih pisama ove velike umetnice, odlomaka iz romana ,,Boje i barut” Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića.

U ulozi Nadežde Petrović gledali smo glumicu Biljanu Djurović, koja je uradila i adaptaciju teksta.Režiju potpisuje Božidar Djurović, komad je muzikom obojio Svetislav Božić a za scenografiju i kostime bila je zadužena Marina Vukasović Medenica.

Monodrama Nadežda Petrović svoju premijeru imala je u novembru 2014.godine. Ubrzo potom, dramska umetnica Biljana Djurović učestvovala je sa ovom predstavom na ,,Zlatnom vitezu“ u Moskvi, gde je i nagradjena. Monodrama nastavlja svoj život u Beogradu i drugim gradovima i kako kaže glumica Biljana Djurović rad na komadu doneo joj je veliku radost a najveća je kad vidi da je publika zadovoljna.

foto: saša stamenković

Predstava se već nekoliko godina igra u produkciji monodrame i pantomime i dobila je sedam medjunarodnih nagrada. Reditelj predstave Božidar Djurović, kaže da je ovo monodrama koja će zasigurno imati dug i uspešan scenski život. U prilog tome govori i činjenica da je uvek rado gledana ne samo kod nas već na prostoru Bugarske, Rusije, Albanije gde čak i jezička barijera ne predstavlja nikakav problem.

,,Ideja predstave je bila da se položaj žena prikaže na jedan drugačiji način, koji do sada u pozorišnom obliku nije vidjen. Pokušali smo da rasvetlimo njenu patriotsku, rodoljubivu prirodu jer je Nadežda Petrović bila i osnivač Kola srpskih sestara. Iako je imala mogućnost da ne bude na bojištima nego da se posveti umetnosti-njena ljubav prema svom narodu joj to nije dozvolila. Ona nam je ostavila veliki umetnički trag, znamenita i neprolazna umetnička dela“ -rekao je reditelj Božidar Djurović. Večeras na Festivalu malih pozorišnih formi gledaćemo ,,Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“ kazališta ,,Moruzgva“ iz Zagreba. Igraju Ecija Ojdanić i Vilijam Miličević a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.