Reklame

Maski i rukavica u zaječarskim apotekama, prodavnicama i drogerijama, za razliku od pre desetak i više dana ima u dovoljnim količinama, ali umesto da se iskorišćene, odlože po pravilu, u naselju „Markovo polje“ i u ulici „Vojvode Mišića“ iskorišćene maske i rukavice bačene su pored puta ili na ulici.

Nedaleko od Zaječara na putu između Zaječara i Nikoličeva nalazi se naselje Markovo polje. Tamo žive ljudi koji su pre par dana zatekli iskorišćene maske i rukavice, bačene pored puta. Takođe, danas smo veliki broj iskorišćenih maski i rukavica zatekli i u ulici Vojvode Mišića, koja se nalazi u strogom centru Zaječara.

Naime, upotrebljene rukavice i maske predstavljaju potencijalno kontaminirani otpad, u tom smislu, pravilno je, nakon što ih skinete pridržavajući se saveta o pravilnom skidanju maski i rukavica, upakovati ih u zaštitnu najlonsku kesu, koja se potom odlaže u još jedu kesu i konačno odlaže u kontejner koji je predviđen za odlaganje samo ovog tipa otpada. Pošto specijalnih kontejnera nema, dovoljno je uraditi ono što smo i kazali.

Međutim, u naselju „Markovo polje“ u Zaječaru, su nam stanari ovog naselja poslali fotografije na kojima se vide iskorišćene maske i rukavice, koje su bačene pored puta.

„Evo kako se poštuje zakon o sprečavanju širenja virusa COVID-19. Bačene korišćene maske i rukavice pored puta. Markovo polje, put za Nikoličevo“.kazala nam je naša sagovornica iz ovog naselja.

Građani Zaječara nisu baš savesni kada je u pitanju odlaganje ovog potencijalno opasnog otpada, o čemu smo već pisali.

Korona voli vlažnu sredinu

Ispitivanja koliko kovid 19 može da opstane na površini su u toku. Na osnovu ranijih analiza različitih korona virusa kojima on pripada različiti su i pokazatelji. Generalno, na čvrstim površinama kao što su metal, plastika, keramika i staklo ovi virusi u zavisnosti od vlažnosti i toplote mogu da opstanu od nekoliko sati pa do nekoliko dana. Na poroznim strukturama poput tekstila opstaju manje. Koliko kovid 19 može da se zadrži i „preživi” spoljne uslove još se tačno ne zna, ali i on „voli” vlažnu sredinu s obzirom na to da se kapljično prenosi. Zbog toga je važno potrošni zaštitni materijal deponovati kako treba.

To preporučuju i iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Batut”. I oni napominju da iskorišćene maske za jednokratnu upotrebu, nesterilne rukavice za jednokratnu upotrebu, papirne i vlažne maramice (sa ili bez alkohola), ubruse, kao i ambalažu poreklom od sredstava na bazi alkohola za higijenu ruku odlažu u posebne kese koje je potrebno dobro zatvoriti pre uklanjanja sa drugim komunalnim otpadom.