Foto: blic.rs

U Novom Sadu je juna 2008. godine trebalo da se održi trodnevna manifestacija „Na lepom plavom Dunavu“, na kojoj je, između ostalog, predviđen nastup Bečke opere.
Prošlo je 10 godina, manifestacija nije održana, 14 miliona dinara, koliko je grad Novi Sad uplatio na račun organizatora, famozno je isparilo.

Pitate se kakve veze dešavanja u Novom Sadu imaju sa građanima Zaječara?

Imaju i te kako jer novosadska priča nakon čitave decenije ovih dana dobija svoj epilog, a jedan od glavnih aktera je “muzički mag” već treću godinu zaredom uključen je u organizaciju Gitarijade, a pre neki dan je u Zaječaru izjavio da je njegovom zaslugom ova rok manifestacija vraćena u život. Njegovo ime je Maksa Ćatović!

Foto: Printscreen /Novosadski informativni portal 021

Bivša gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković, sada visoka funkcionerka SNS i predsednica Narodne skupštine, na isteku svog mandata aprila 2008.godine, prihvatila je da grad bude pokrovitelj manifestacije „Na lepom plavom Dunavu“, čiji je organizator „Trejler kompani“.
Manifestacija je navodno dva puta odlagana zbog lošeg vremena, a jednom zbog sprečenosti umetnika da nastupe. Kako je postalo izvesno da nikada neće biti održana, a pare vraćene u budžet, Gradsko javno pravobranilaštvo se nekoliko meseci od promene vlasti 2008. godine i odlaska Maje Gojković s mesta gradonačelnice, obratilo Trgovinskom sudu. Ni nakon pravosnažne presude do novca se nije moglo doći, jer sa računa beogradskog preduzeća nije imalo šta da se isplati.

Foto: Printscreen /Novosadski informativni portal 021

Najtragičnije u čitavoj priči je što je nakon provere utvrđeno da sa Bečkom operom, čije je učešće spektakularno najavljivano, nikada nije bio potpisan nikakav ugovor.
Policija je istragom, u vezi sa ovim slučajem, obuhvatila i beogradsku „Komunu“, čiji je račun poput računa „Trejlera“ blokiran, kao i menadžera Maksu Ćatovića. Utvrđeno je da je polovina od 14 miliona dinara potrošena, a trag druge polovine odoveo ih je do računa na Kipru.

I tako, dok će Maksa Ćatović pred sudom u Novom Sadu objašnjavati kako je novac za nikad održanu manifestaciju završio na Kipru, građani Zaječara će finansirati još jedan njegov poduhvat.
Sve dok odbornicima ne bude predočen izveštaj o troškovima prošlogodišnje Gitarijade kao i ugovor tadašnjeg Cekita sa Udruženjem Gitarijada Fest, Zaječarci će strahovati da i njihov novac ne „odmara“ na ostrvu u istočnom Sredozemlju.

Na sednici Organizacionog odbora održanoj 2.maja rečeno je da će za organizaciju Gitarijade iz budžeta biti plaćeno 12 miliona dinara, a od sponzora prikupljeno još 30 miliona. Troškovi su narasli već posle samo dva dana kada je dopunskim budžetom grada, usvojenim na jučerašnjem skupštinskom zasedanju, predviđeno 5 miliona dinara za izgradnju Muzeja roka, još toliko za uređenje prostora za održavanje Gitarijade, kao i dodatnih 18 miliona za zvaničnog organizatora manifestacije, Ustanovu „Zoran Radmilović“. Kako je do početka Gitarijade još mesec i po dana, računici tu neće biti kraj.

Foto: Fira.rs

Kako su uopšte i zbog čega Maksa Ćatović i Udruženje Gitarijada Fest od 2016.godine uključeni u organizaciju Gitarijade i dalje je potpuno nejasno. Upućeni kažu da se na 50. Gitarijadi Ćatović predstavljao kao savetnik u organizaciji manifestacije i da je još tada pričao o petogodišnjim planovima. Možda bi o tome mogao detaljnije da ispriča tadašnji pomoćnik gradonačelnika Vlajče pop koji je dogovarao posao sa Ćatovićem?

Foto: Fira.rs

Da posao nije isplativ Ćatovića ne bi bilo na prošloj, pa ni na ovoj Gitarijadi. A on ponovo priča o petogodišnjem planu!
Nadamo se samo da se ovogodišnja Gitarijada neće poklopiti sa terminima suđenja u Novom Sadu, jer bi glavni strateg umesto da se baškari u vip loži morao da odogovara na pitanja kako je novac iz Novog Sada završio na Kipru.

I da ne zaboravio, još jedan igrač se vraća u igru. Kako saznajemo, PR Gitarijade ponovo će biti Đorđe David, koji će za nekadašnji dan grada održati koncert u Zaječaru. Besplatno, naravno!

Izveštaja sa prethodne Gitarijade još uvek nema… I njega je, kao i mnogo toga u ovom gradu i zemlji, pojela „maca“.

Foto: Facebook / privatna arhiva

Reklame