Lutke na koncu, KUD Idijoti Tribute bend, nastupiće u bašti Omladinskog centra u petak, 30 avgusta. Iza Lutaka se krije deo beogradskog sastava Dža ili bu, koji se okupio oko legendi jugoslovenske muzičke scene i sada sviraju njihove najpoznatije pesme po regionu.

 KUD Idijoti (Kulturno-umetničko društvo Idijoti) su bili pank sastav iz Pule. Osnovao ih je gitarista i frontmen grupe Sale Veruda 2. 2. 1981. godine u Puli. Pobeda na Omladinskom festivalu u Subotici, 1987. godine, u konkurenciji koja je uključila bendove poput Mizara i Indust Bag-a, omogućila im je da za njih čuje i širi auditorijum u tadašnjoj Jugoslaviji. Jedan su od bendova sa tadašnje muzičke scene koji je često svirao po zapadnoj Evropi. Sve ostalo što se događalo kasnije je legenda.

 Tokom ratnih godina stekli su status benda oštrog jezika i jasnih stavova koji se nije libio da i dalje svira, sada nepodobne „Bandiera Rosa“ i „O bela Ćao“. Bili su otvoreno anti-ratno i anti-nacionalistički nastrojeni, bez obzira na složenu političku situaciju u Hrvatskoj i desničarsku vlast koja nije dobronamerno gledala na javne istupe članova benda i njihove pesme koje su se kosile sa zvaničnom državnom ideologijom. Bend se nedavno našao u etru i srpskih političkih trvenja. Svoji i nepokolebljivo dosledni svojim idealima znali su uvek da se gospodski izvuku iz čitave papazjanije, a onima koji su njihovo delo zloupotrebili jasno su stavili do znanja šta o njima misle. Naime, na Instagram profilu „Srbija naša zemlja“, otvoreno naklonjenom vladajućim strukturama, objavljen je post sa numerom KUD Idijota „Mi smo ovdje samo zbog para“, uz komentar – „himna SzS“. Bivši članovi KUD Idijota reagovali su na tu objavu otvorenim pismom navodeći da „preziru svaku vlast koja ljude tera na ulice“.

 Svirali su na Euro Wudstock festivalu u Budimpešti, aprila 1994. godine, a 10. oktobra iste godine, nastupili su u Ljubljani, kao predgrupa Ramones-ima, koji su im bili muzički uzor. 2006. godine, nastupili su i na Gitarijadi u Zaječaru. Pevaču Tusti je početkom 2011. godine dijagnostifikovan karcinom pluća i grla sa kojim se nije mogao izboriti. Umro je 14. oktobra 2012. godine. Sa njegovom smrću bend je prestao da postoji.

 Večeras zajedno uživamo sećajući se ovog jedinstvenog benda, od 21h u bašti Omladinskog. Kao što deviza «Idijota» kaže, „Pametnima ne treba ništa objašnjavati, glupani ionako neće ništa shvatiti“.

Večeras zajedno uživamo sećajući se ovog jedinstvenog benda, od 21h u bašti Omladinskog.

Cena karte u pretprodaji je 300 dinara, dok će na ulazu biti 400 dinara.

Reklame