Foto: screenshot youtube Al Jazeera Balkans

Sporazum između Srbije i Austrije o vraćanju odbijenih tražilaca azila ne postoji, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju, evropske poslove i planiranje Zoran Lazarov, a saopštio je MUP. Lazarov je reagovao na navode lidera Dveri Boška Obradovića, koji tvrdi da se od Srbije pravi „azilantski centar“, navodeći da su takve spekulacije „apsolutno netačne“ i da ih demantuje „sama realnost“.

„Ponavljam da ne postoji nikakav sporazum potpisan između Srbije i Austrije o vraćanju odbijenih tražilaca azila. I danas ponovo ističem da u našu zemlju nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije, te da su spekulacije o trajnom naseljavanju Srbije migrantima koje slušamo već unazad godinama i danas, kao i do sada, apsolutno netačne i da ih demantuje sama realnost“, rekao je Lazarov.

On je podsetio da je Republika Srbija potpisala sa Evropskom unijom još 2007. godine Sporazum o readmisiji, zatim na osnovu toga 2010. poseban protokol sa republikom Austrijom kojim se definiše postupak readmisije, a prošle godine radni aranžman kojim se bliže definiše tehničko sprovođenje readmisije.

„Pomenutim radnim aranžmanom jasno je precizirano da, u svakom pojedinačnom slučaju, Austrija mora nesumnjivo da dokaže da je migrant iz trećih zemalja ušao u njihovu zemlju iz Srbije i u tom slučaju za vraćanje je neophodna saglasnost Republike Srbije“, objašnjava Lazarov, koji napominje da radne aranžmane „svakako ne potpisuje ministar“.

Lazarov je ponovo istakao da u Srbiju nijedan migrant nije vraćen do danas ni po Sporazumu o readmisiji, posebnom protokolu niti radnom aranžmanu iz Austrije. On ističe i da Boško Obradović, svesno ili nesvesno, ne pravi razliku između međunarodnog sporazuma i radnog aranžmana.

Podsetimo, navodni sporazum prvi put je pomenuo bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl prošlog septembra u jednoj televizijskoj emisiji, gde je tvrdio da on postoji. To je bilo u vreme preizborne kampanji, a Kiklova stranka se protivi prihvatanju izbeglica, pa se postavlja pitanje da li je to bio samo jedan od načina da se pridobiju birači,navodi Dojče vele.

Ipak, na pitanje tog portala, u poslaničkom klubu Slobodaraca (Kiklove stranke) tvrde da su u vreme njegovog ministrovanja „vođeni odgovarajući pregovori na činovničkom nivou, i sa Srbijom je ispregovaran ugovor o prijemu najpre oko 200 osoba“.

Naime, prema sporazumu, Austrija u Srbiju može da vrati odbijene tražioce azila ukoliko su oni ranije prošli kroz Srbiju, a deportacija u zemlje porekla nije moguća.

Na upit Dojče velea u januaru ove godine, Kikl je poručio da je takav „radni sporazum“ ispregovaran, ali nije bio siguran da li je i potpisan i kako se sprovodi.

U međuvremenu, u dokumentu do kojeg je došao Dojče vele, Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je odgovarajući na poslaničko pitanje stranke liberala potvrdilo da postoji radni sporazum koji je u aprilu prošle godine potpisan sa Srbijom, prema kojem Austrija može da migrante kojima nije odobren azil, a deportacija u zemlje porekla nije moguća, vrati u Srbiju, ukoliko su do zemlje došli „balkanskom rutom“.

U odgovoru se dodaje da bi oni bili smešteni u „postojećim izbegličkim centrima otvorenog tipa uz poštovanje ljudskih prava“, a troškove njihovog smeštaja snosila bi Austrija. Austrijsko ministarstvo je uskratilo odgovore na pitanje o detaljima aranžmana, tvrdeći da je o međusobnim pravima i obavezama dogovorena obostrana ćutnja.

Taj sporazum je, kako piše Dojče vele, potpisan 24. aprila prošle godine, a na osnovu sporazuma još nijedna osoba nije vraćena u Srbiju.

Međutim, iz Beograda nikad nije bilo nijedne potvrde da takav sporazum zapravo postoji.

Do zvaničnih oglašavanja MUP-a o tome jedina reakcija bila je ona od državne sekretarke u MUP-u Biljane Popović Ivković, koja je na Tviteru napisala da u Srbiju nije vraćen nijedan iregularan migrant i da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije potpisao bilo kakav sporazum.

Izvor: Dojče vele, Insajder

Reklame