Foto: screenshot youtube Al Jazeera Balkans

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Zoran Lazarov odbacio je danas navode lidera Dveri Boška Obradovića da se od Srbije pravi azilantski centar i dodao da u zemlju „nikada nije vraćen nijedan migrant iz Austrije“.

Navodeći da ne postoji sporazum sa Austrijom o vraćanju odbijenih tražilaca azila, Lazarov je kazao da je Srbija 2007. potpisala sa EU Sporazum o readmisiji, na osnovu toga 2010. poseban protokol sa Austrijom kojim se definiše postupak readmisije, a 2019. godine radni aranžman kojim se bliže definiše tehničko sprovodjenje readmisije.

„Pomenutim radnim aranžmanom jasno je precizirano da, u svakom pojedinačnom slučaju, Austrija mora nesumnjivo da dokaže da je migrant iz trećih zemalja ušao u njihovu zemlju iz Srbije i u tom slučaju za vraćanje je neophodna saglasnost Srbije“, naveo je Lazarov a preneo MUP.

Dodao je da u Srbiju nijedan migrant nije vraćen do danas ni po Sporazumu o readmisiji, posebnom protokolu niti radnom aranžmanu iz Austrije.

„Nije mi teško da to ponovim ako treba svakog dana, jer nema ničeg štetnog po Srbiju, osim upornih manipulacija pojedinih političara koje slušamo u kontinuitetu bez ikakvog utemeljenja u realnosti“, naveo je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.

Izvor: Beta

Reklame