Foto: Facebook page Narodni muzej Zaječa

U Galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru u četvrtak 7.novembra biće otvorena multimedijalna izložba „Mogući logos“ umetnice Ljiljane Bursać.

Ljiljana Bursać rođena  je 27.10.1946 g. u Kragujevcu. Studirala je na Likovnoj akademiji u Beču a usavršavala se i studijski boravila u SAD, Nemačkoj , Francuskoj, A.R.Siriji i Izraelu. Član je  ULUS-a  i  ULUPUDS-a .

Od 1971 godine  priredila je  više od 45 samostalnih izložbi ,učestvovala je na preko tri stotine grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Njena dela nalaze se u uglednim muzejsko-galerijskim ustanovama i privatnim zbirkama širom nekadašnje Jugoslavije i u svetu.

Osnivač je i predsednik Art Forum-a i dobitnica mnogih svetskih prestižnih nagrada.

Prema rečima same umetnice: „Rune, azbuke i alfabeti (su) kao alati za prenošenje poruka,  a iluminacije – dizajn kao posrednik u prihvatanju, čine funkciju prenošenja univerzalnom, dostupnom  i razumljivom u samom kontekstu jezika – Logosa, sadržanih  u  zapisanim  tragovima naroda koji su ih stvarali , dok gestualno apstraktno pismo /asemic writing /  kao novi umetnički pokret ostavlja prostor komunikacije na planu estetike“.

Otvaranje izložbe je u 19 sati.