foto: google

Po dolasku na vlast Boška Ničića i njegove ekipe, najavljeno je zatvaranje Pozorišta “Zoran Radmilović“ i Centra za kulturu i turizam „CEKIT“. Čekali smo da vidimo dokle ljudska glupost može da dopre, da bi realno mogli da sagledamo posledice tj. rezultate ovakve mudre odluke.

Prvo što je bilo čudno, jeste to da je jedan od zagovornika zatvaranja Pozorišta, pri čemu bi više od 40 osoba dobilo otkaze, bio i čuveni Vujadin Milošević. Nekadašnji glumac, a današnji političar, koji je svojevremeno bio prikazan javnosti kao žrtva politike, sada je On u ulozi da deli političke otkaze i da drugima „uzima hleba iz ruku“ kako je tada izjavljivao da njemu čine nepravdu. Zbog čega tvrdimo da su to politički otkazi?! Pa evo primera.

Zakon o radu je jasan, svakog ko ne obavlja poslove koji su mu namenjeni, ko nema potrebna znanja i sposobnosti, ko ne poštuje radnu disciplinu i još mnogo toga što je zakonom regulisano, dobija otkaz po zakonu. Znači, daje se otkaz pojedincu, a ne zatvara se čitava ustanova! Isto tako, ako ima veći broj zaposlenih od potrebnog (što je bio slučaj u Pozorištu), donosi se nova sistematizacija kojom se pojedinci proglašavaju tehnološkim viškom. Problem nastaje kada neko želi sposobnim i kvalifikovanim osobama da da otkaz, a da bi na njihova mesta zaposlio podobne. E to je problem, jer ne može da se da otkaz glumcu kao da je tehnološki višak, a da se ostavi kafe kuvarica ili pomoćno osoblje. Tako je i Vujadin Milošević vraćen na posao tj. sud je presudio da je otkaz nezakonit.

Tako se nova vlast na čelu sa Boškom Ničićem i Vujadinom Miloševićem dosetila kako najlakše podeliti otkaze sposobnim, a zaposliti politički podobne. Da bi otkaz bio zakonit u slučaju da dajete otkaz stručnim i sposobnim osobama, jedini je način da zatvorite čitavu ustanovu i da otvorite drugu. Kada ste zatvorili ustanovu, jer vam se po zakonu može, i otvorili ste drugu sa istom delatnošću, čekate da prođu 90 dana, a posle toga možete da u novootvorenoj firmi pored postavljenog v.d. direktora zaposlite i podobne.

Zbog čega period od 90 dana?

Pa zbog toga što na istim poslovima ne možete da zaposlite drugu osobu, morate da vratite onog ko je već bio u radnom odnosu. Primer bahatosti gradske vlasti je da su u trenutku gašenja CEKIT-a postajale 3 ustanove sa istom delatnošću – turizam: Turistička organizacija u likvidaciji, Centar za kulturu i turizam i novoosnovana Turistička organizacija.

Da bi zamajavali narod i obmanjivali one neuke, setili se da bombastične izjave lakše dopiru do željene ciljne grupe. Tako su Ustanovu „CEKIT“ nazvali monstrum firmom. A zbog čega monstrum, pa zbog toga što je po njima ne spojiva kultura i turizam.

Gradonačelnik Boško Ničičić i njegov pulen većnik za kulturu, bivši glumac a sadašnji političar, u više navrata izjavili su da „nije po zakonu moguće spajati kulturu i turizam“?!? Do današnjeg dana nisu građanima objasnili po kom to zakonu i po kom to članu zakona nije moguće spajati kulturu i turizam? Do današnjeg dana nismo čuli objašnjenje kako i dalje po zakonu rade ustanove u Srbiji koje imaju delatnost kulturu i turizam? Jedna od takvih je i „Organizacija za kulturu i turizam Sokobanja“. Nisu nam objasnili da li je Gitarijada turistička ili kulturna manifestacija. Ako je turistička, zbog čega je organizacija poverena Pozorištu – Centru za kulturu?! A ako je kulturna, i ne spojiva je sa turizmom, zbog čega potenciramo turistički aspekt Gitarijade?! Ovo pitanje može da se postavi isto tako i za sve ostale manifestacije, preko kojih gradska vlast priželjkuje da privuče turiste, a u isto vreme te manifestacije pripaja pozorištu, jer navodno nisu spojive sa turizmom!?

Prilikom obrazlaganja odluke zatvaranja CEKIT-a, gradski većnik za kulturu ali i gradonačelnik, davali su primer viška zaposlenih, administrativnih radnika i prodavaca karata u Pozorištu!?! Niko od njih nije spomenuo višak zaposlenih u CEKIT-u.

A zbog čega nije?

Pa zbog toga što CEKIT po Odluci grada Zaječara nije imao višak zaposlenih! Naime, po pomenutoj gradskoj odluci CEKIT je morao da ima do 16 zaposlenih, a toliko je i bilo zaposlenih.

Još jedna interesantna stvar, koju većina ne spominje. Centar za kultutu i turizam“CEKIT“ je, što i sam naziv kaže, obavljao delatnost iz oblasti kulture i turizma. Ova je ustanova bila podeljenja na dva sektora: kulturu i turizam, pri čemu je u sektoru za turizam bilo u radnom odnosu samo 3 osobe, od kojih 2 dipl turizmologa i jedan pomoćni radnik. Videćemo uskoro novoosnovana Turistička organizacija koliko će imati zaposlenih, da li je broj zaposlenih manji ili veći, kojih su kvalifikacija, čiji su bliski prijatelji i članovi koje stranke.

Po spisku zaposlenih u novoj firmi, koja sada kao nije monstrum „Pozorište – Centar za kulturu“, vidimo dosta novih imena. Baš ta, nova imena, potvrdila su našu sumnju da je zatvaranje i Pozorišta i CEKIT-a samo bio izgovor za prijem podobnih osoba. Od novoprimljenih su svi sa liste Boška Ničića!! To bi možda i moglo da prođe kod građana, ukoliko su Srećko Ćeferjanović, Danijel Nikolić, Bora Bogdanović, Milena Ivanović, Biljana Glišić itd. završili i Fakultet dramskih umetnosti. Ali nisu! Da bi svi pomenuti koji po stručnosti nemaju veze sa pozorištem i kulturom dobili radna mesta, otkaz su dobili glumci Selena Ristić Vitomirović Predrag Grbić, Milutin Vešković, Dragana Jovanović i Dragana Mladenović.!!! Tako da je očigledan slučaj kao i u vreme Saše Mirkovića, daje se otkaz glumcu da bi zaposlili pomoćno osoblje. U ovom slučaju podobni, samo sada po zakonu. Uostalom, da su želeli da zaposle stručne i sposobne, zar ne bi raspisali konkurs za prijem u radni odnos?!

I još nešto. Zatvaranje pozorište pravdalo se i njegovom rekonstrukcijom, novom protiv požarnom opremom i kojekakvim sistemima zaštite. Međutim, osim otkaza nepodobnima, i zapošljavanja nestručnih i politički podobnih administrativnih radnika u Pozorištu – Centru za kulturu, ništa se drugo nije desilo!

Nastavak sledi po prijemu novozaposlenih u Turističkoj organizaciji.