foto: zadecu.org
Reklame

 

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) uputila je žalbu Savetu za štampu protiv listova: Srpski telegraf, Kurir, Alo, Informer i Blic povodom izveštavanja o slučaju otmice devojčice M.K u periodu od 25.12.2019. do 12.1.2020. godine.

Navedeni listovi su izveštavanjem o ovom slučaju u više navrata naslovnicama, naslovnim blokovima i sadržajem štampanih i on-line tekstova izvršili izuzetno negativan uticaj na emocionalni, moralni, intelektualni i socijalni razvoj svakog deteta koje se našlo izloženo ovim sadržajima i naneli ozbiljnu štetu interesima svakog deteta:

-grubo kršeći prava deteta i Kodeks novinara,

-izlažući ih neprimerenim i uznemiravajućim sadržajima,

-šireći senzacionalistički informacije bez ikakvog javnog značaja,

-ugrožavajući bezbednost svakog deteta time što surovo opisivanje nasilja može da podstakne nasilnike da i sami učine isto ili nešto još gore.

U sopštenju se navodi da je identitet žrtve (deteta) otkriven u periodu potrage kada je postojao interes javnosti da zna kako dete izgleda kako bi se dete pronašlo. Nažalost, mediji nastavljaju izveštavanje bez zaštite identiteta deteta (žrtve) i nakon pronalaska deteta, kada više ne postoji interes javnosti da bude upoznata sa detaljima traume kroz koju je prošlo dete. Time što se identitet žrtve ne štiti ne samo što se povređuje dostojanstvo deteta već se uspostavlja negativna i štetna praksa tretiranja dece žrtava u medijima koja ugrožava svako dete bilo da je žrtva ili ne.

Odgovornost novinara je utoliko veća u ovom slučaju jer detaljno i surovo opisivanje nasilja ugrožava bezbednost svakog deteta time što može da podstakne nasilnike da i sami učine isto ili nešto još gore.

Navedeni sadržaji višestruko su povredili prava deteta po Konvenciji o pravima deteta UN i ostalim pozitivnim međunarodnim i domaćim propisima, grubo kršeći dostojanstvo deteta žrtve, ali i sve dece izložene ovim sadržajima.

Članovi MODS-a smatraju da je način na koji su se novinari bavili izveštavanjem o otmici i pronalaženju devojčice M.K, njenim zdravstvenim stanjem i detaljima traume kroz koju je prošla (koji mogu da budu poznati samo tužilaštvu u toku krivičnog postupka u kojem je isključena javnost), izrazito štetan za svako dete u Srbiji.

Na taj način je poslata jasna poruka da će u sličnim situacijama svako dete moći da bude potpuno izloženo, lišeno privatnosti i dostojanstva, medijski tretirano bez ikavog saosećanja i diskrecije, a privatni i javni izvori informacija zloupotrebljeni. Posledice ovakvog izveštavanja po decu su višestruke: od emocionalnih i mentalnih trauma, straha od stigmatizacije do potencijalnog neprijavljivanja situacija u kojima su žrtve.

Mreža organizacija za decu Srbije smatra da je ovo vrhunac u negativnom i štetnom predstavljanju dece u medijima koje je, navedenim slučajem, dobilo skandalozan i potpuno dehumanizovan oblik, te ovom Žalbom traže od Saveta za štampu najoštriju moguću reakciju. Sprečavanje dalje zloupotrebe dece u medijskom prostoru treba da bude jedan od naših zajedničkih prioriteta.

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS predstavlja savez udruženja koji čini preko 100 organizacija članica koje se bave zaštitom i promocijom prava deteta u Srbiji među kojima je i Dečiji centar iz Zaječara.