foto: Glas Zaječara - Kuća na kojoj su napisani Fašistički grafiti

Na kući Mirka Jovanovića, pripadnika romske nacionalne manjine, neko je ispisao grafite sa fašističkim porukama, kao i grafit sa pozivom na smrt. On se boji za svoju bezbednost ali ne zna ko stoji iza ovog gnusnog čina.

foto: Glas Zaječara – Kuća na kojoj su napisani Fašistički grafiti

Zbog pisanja grafita sa Fašističkim porukama, na porodičnoj kući u ulici Zemunska broj 14, u Zaječaru Mirko Jovanović održao je konferenciju za medije.

Mirko se boji za svoju bezbednost, pošto su grafiti sa Fašističkim porukama napisani na njegovoj kući, a on je jedini Rom u tom kraju.

Foto: Glas Zaječara – Mirko Jovanović

„Naravno da se bojim, ovo je zastrašujuće, svako može da se uplaši od ovakvih simbola, i ovakvih pretnji. Nije to napisano na nekom drugom mestu, već na mojoj kući“, – kazao je Jovanović.

Mirko Jovanoć je grafite zatekao 1. aprila, kada je došao do kuće svojih roditelja.

„Grafite sam video oko 9 sati i 50 minuta, 1. aprila, kada sam došao do kuće. Odmah sam pozvao policiju. Ne znam ko stoji iza ovih grafita, pošto sam ja jedini Rom u naselju, a svi ostali su Srbi“.- kazao je Jovanović.

Jovanović je istakao da nikada nije imao problema, ali njegov brat jeste. Zbog toga je i njegov brat otišao iz Srbije. 

„Nisam imao nikakvih problema ranije, ali moj brat jeste. Imao je problema sa čovekom koji nam je ukrao auto, ali ne sumnjam da je on napisao te grafite. Moj brat je otišao u Francusku, pošto je imao problema sa tim čovekom“.- zaključio je Jovanović.

Mirko Jovanović je član udruženja Roma u Zaječaru i trenutno je bez posla.

Milja Rašić, kordinator za romska pitanja, predsednik društva Roma i član Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine osudio je pisanje grafita na kući Mirka Jovanovića.

Foto: Glas Zaječara – Miljan Rašić

„Nažalost, kao čovek koji se bavi Romskom zajednicom, zgranut sam sadržajem grafita koji su napisani na kući Mirka Jovanovića. Sada je 21. vek, a neko crta kukasti krst i poziva na smrt. Svi dobro znamo šta znači ovaj simbol, i koliko je naš narod propatio zbog ovog simbola, i da neko veliča taj simbol, je potpuni apsurd“.– kazao je Rašić.

Rašić veruje da je to napisao neko ko nije pri zdravoj pameti i da veruje da će PU Zaječar pronaći počinioce.

„Verujem da će policija pronaći počinioce, i ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su stali uz nas, posebno gradonačelnik i vi iz medija“ istakao je Rašić.

Prema njegovim rečima, grad Zaječar je mali i miran grad, i ovaj događaj je presedan.

„Nadam se da je ovo urađeno iz gluposti, iz nemara, i da će se sve ovo završiti na ovom grafitu“kazao je Rašić.

Prema rečima Rašića, GU Zaječar će danas u toku dana pomoći da se grafit prekreči i da je ovo jedini slučaj da se na ovakav način preti direktno jednom pripadniku romske zajednice.

„Bilo je manjih incidenata, ali incident ovakvih razmera se prvi put dogodio“ zaključio je Rašić.

Miljan Rašić se ne boji za svoju bezbednost, pošto veruje da je Srbija pravna država i da svako radi svoj posao kako treba. Po njegovim rečima ovo je samo vid nečije gluposti i vandalizma, da tu nema neke skrivene pozadine.

Na kraju je pozvao sve Rome Timočke krajie da se ne boje, pošto je prema njegovim rečima, ovo samo sporadična stvar za koju niko nema opravdanja.

Reklame