Foto: Za Online

Ministarstvo prosvete je u četvrtak školama i vrtićima uputilo preporuku da izmene način rada kako bi sačuvali zdravlje dece i zaposlenih, usled pogoršanog kvaliteta vazduha te sedmice. Mediji su istog dana preneli ovu vest, ali, kako CINS saznaje, u isto vreme Ministarstvo je ustanove obavestilo da „ne postoji potreba“ da se preporuka primeni. U Zaječarskim školama upoznati samo sa prvom preporukom i ističu da će pratiti stanje i reagovati u skladu sa preporukama Ministarstva i stanjem na terenu.

Izvor CINS: Dopis ministarstva prosvete

„Znači, lepo piše. Ne postoji potreba za promenom organizacije rada predškolskih ustanova i škola u pogledu trajanja i rasporeda nastave. To je stav Ministarstva.”

Ovim rečima je službenica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objasnila novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) da nema potrebe da se škole i vrtići prilagođavaju situaciji pogoršanog kvaliteta vazduha u Srbiji, kako su ih savetovali.

Kontaktirali smo direktora zaječarske Gimnazije Srdjana Stanojevića, koji je za portal Glas Zaječara potvrdio da je 16. januara stigao dopis Ministarstva, dok „drugi sa preporukom da nema potrebe za izmenom načina rada zbog zdravlja dece, nije stigao.“

Na naše pitanje: Da li će postupiti po preporuci Ministarstava da se nastava obustavi ili skrati? Stanojević je odgovorio:

„Škola će pratiti dalje preporuke Ministarstva i stanje kvaliteta vazduha u Zaječaru i u skladu sa tim ćemo postupiti u narednom periodu.“

Direktor medicinske škole u Zaječaru dr Davor Jankovic takodje je potvrdio za naš portal da je stiglo samo jedno pismo sa preporukom ministarstva i da će oni „po upustvu pratiti stanje koje pokazuju količinu zagađenja i da će oni, ako bude potrebe, postupiti po preporuci Ministarstva.“

Novinarka CINS-a je pozvala Ministarstvo da proveri informaciju koja je bila „skrivena” u telu mejla poslatom na adrese ustanova, a u kom se nalazila i zvanična preporuka – overena i potpisana od strane ministra Mladena Šarčevića. Preporukom su odgovorne u školama i vrtićima pozvali da prate kvalitet vazduha i tako organizuju rad, kao i da jave nadležnoj školskoj upravi ako budu menjali raspored časova. U dopisu se navodi i da škole treba da vode računa o tome koliko će deca provesti vremena na otvorenom.

Sa druge strane, na zvaničnom sajtu Ministarstva je objavljen sadržaj preporuke, ali ne i informacija da preporuka nije na snazi, pa su i mediji preneli polovičnu informaciju.

Kvalitet vazduha je danima među najvažnijim temama na društvenim mrežama i u medijima, uključujući medije bliske vlasti koji su izveštavali da se Srbija „guši”. Saopštenje Ministarstva je objavljeno nekoliko dana nakon što je tema postala aktuelna.

Ipak, stručnjaci sa kojima je CINS razgovarao smatraju da je preporuka bila dobro rešenje.

Pulmolog Tatjana Radosavljević objasnila je da deca, uz trudnice i starije osobe, spadaju u ranjive grupe i da je potrebno da se reaguje u ovakvim slučajevima.

„Ako deca ne izlaze napolje, zaštićena su od kontakta sa PM10 i PM2.5 česticama. Za dečija pluća, koja još uvek nisu sasvim razvijena, one mogu da budu pogubne”, navodi Radosavljević.

Vest o preporuci Ministarstva bilo je pozitivno iznenađenje, kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS). Ipak, činjenica da su sami sebe demantovali mnogo je realnija, dodaje Janković.

„Čini mi se da Ministarstvo prosvete nije doraslo svom zadatku. Često se oglase mnogi drugi, a Ministarstvo ćuti. Mislim da je Ministarstvo poslalo prvi dopis da bi sa sebe skinulo odgovornost. Ovo drugo mi samo liči na licemerno obaveštenje.“

Da ipak nema razloga za brigu smatra predsednica Vlade Ana Brnabić. Kako prenose mediji, ona je reagovala na preporuku nakon što je objavljena na sajtu Ministarstva:

„Razumem da svi žele da budu super ministri i da izađu u susret nekim populističkim merama, ali nema potrebe za tim. Izađite i objasnite građanima o čemu se radi, šta radimo i šta ćemo raditi“, rekla je Brnabić istog dana.

Ministarstvo ranije nije reagovalo

Kvalitet vazduha bio je loš i ranije. Kada je u pitanju čestica PM10, koja može biti uzrok nepravilnog razvoja pluća kod dece, situacija je bila posebno zabrinjavajuća u oktobru 2019, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Tada je koncentracija ove čestice u Beogradu prekoračena najmanje svakog trećeg dana, a povišene vrednosti Azot dioksida i Ugljen monoksida redovno su beležene i u Zaječaru, o čemu je Glas Zaječara danima pisao.

Najveće zagađenje trpela je opština Stari grad, na kojoj se nalazi šest osnovnih škola. Količina PM10 čestica bila je iznad dozvoljene vrednosti 19 od ukupno 31 dan oktobra. Ipak, Ministarstvo tada nije reagovalo.

„U oktobru je aerozagađenje bilo veliko, a, i pored obaveštenja, deca su se igrala napolju”, kaže pulmolog Tatjana Radosavljević.

Iz Ministarstva do objave teksta nisu odgovorili na pitanje CINS-a zašto tada nisu izdali Saopštenje.

Teorijski, škole mogu same da reaguju u interesu đaka i zaposlenih, odnosno i kada ne stigne preporuka Ministarstva. Ipak, to se ne dešava u praksi, navodi Jasna Janković iz USPRS.

Reklame