Foto: printscreen youtube
Reklame

On je na konferenciji Socijalno-ekonomskog saveta (SES) za novinare kazao da se očekuje da se mere donose u skladu sa onim što se bude dešavalo na globalnom planu, ali da će i sami poslodavci i radnici biti uključeni u donošenje tih mera.

„Postoji prostor da u daljem radu vladinog Kriznog štaba, zaduženog za privredu, učestvuju i socijalni i ekonomski partneri, angažovanje SES-a je korisno“, ocenio je Đorđević.

Po njegovim rečima, usled krize je posao u Srbiji izgubilo 16.500 radnika, ali postoji veliki broj novih zanimanja koja su nadomestila ta radna mesta.

Đorđević je istakao da se radi na većoj transparentonosti i komunikaciji s građanima koji će moći da na sajtu Ministarstva rada provere koja su im prava i kako da ih ostvare.

„Radimo i na tome da što više apliciranja bude elektornskim putem, kao i na reorganizaciji Nacionalne službe za započljavanje, a najveći akcenat je na mladima“, objasnio je Đorđević.

Dodao je da je „želja da oni koji su završili studije ili studiraju, …imaju skraćeno radno vreme tokom studija i imaju ista prava poput zaposlenih“.

Predsedavajući SES-a i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, Zoran Stojiljković, rekao je da SES „treba učiniti važnom institucijom“, jer ona to do sada nije bila, i ocenio da sada „nema vlade sa kojom se može pregovarati“.

Naveo je da i sindikati i poslodavci smatraju da jedan paket pomoći privredi neće biti dovoljan, i da će morati da se menja finansijska politika.

„Sredstva su se delila neselektivno i dodeljivana su onima kojima možda nisu trebala, mora doći do drugog paketa mera uz veću kontrolu kome se pomoć daje“, kazao je Stojiljković.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković, upozorio je zaposlene da ne treba da poslodavcu vraćaju novac koji su dobili od države na ime minimalca.

Rekao je da će sindikati uticati na mere koje će biti selektivnije u oblasti ugostiteljstva, hotelijerstva i drumskog prevoza.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić, kazao je da postoji duboka zabrinutost za deo privrede koji je veoma oštećen i da treba voditi računa i o budućem uticaju širenja korona virusa na privredne aktivnosti.

„Tu je i zabrinutost za povratni efekat iz inostranstva i kako će privrede drugih zemalja pogoditi pandemija, a što se odražava i na naše firme“, upozorio je on.

Izvor: Danas

Reklame