Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, posetio je Zaječar povodom otvaranja nove zgrade Vatrogasnog doma u ul. Hajduk Veljkova broj 127. Nova završena zgrada Vatrogasnog doma prostire se na površini od 3500 kvadratnih metara.

Početak radova na novoj zgradi desio se 2008.-2009. godine da bi 2013. kako je preneo RTS, Verica Kalanović najavila hitnu izgradnju Vatrogasnog Doma. Kalanovićeva je istakla da je do tada u izgradnju vatrogasnog doma u Zaječaru uloženo 97 miliona dinara, a da je potrebno još 90 miliona kako bi se projekat završio.

Ministar Stefanović je na otvaranju istakao da se predugo čekalo da ovaj objekat bude otvoren jer zemlja nije bila u dobroj situaciji nije bilo dovoljno sredstava i onda kada je ekonomija u zemljji počela da jača našlo se novca da se zgrada konačno završi.

„Previše godina se čekalo da ovaj objekat bude završen i ovo je prvi novi objekat u Srbiji čime baš ne možemo da se pohvalimo, ali ono čime možemo je da je Srbija počela na jedan popuno drugačiji način da gleda na Vatrogasno spasilačke jedinice i njihovu ulogu u našem društvu. U Zaječar su u poslednjih godinu dana stigla i nova vozila koja dobijaju i druge vatrogasno spasilačke jedinice. Trudimo se da ovi sjajni ljudi i neustrašivi heroji dobiju najbolju moguću opremu, najbolju moguću zaštitu, vozila i uniforme koje će štititi njihove živote i omogućiti im da budu efikasniji u zaštiti građana republike Srbije“-rekao je Stefanović

Tokom posete održana je i vežba Vatrogasno spasilačke jedinice. U pokaznoj vežbi predstavljena je simulacija spašavanja lica u saobraćajnog nezgodi i saniranje požara na zapaljenom automobilu na kojoj je demonstrirana nova oprema hidraulična dizalica.

Novac za opremanje novog doma u najvećoj meri finansiralo je Ministarstvo Unutrašnjih poslova, deo novca je iz Nacionalnog investicionog plana a deo novca dao je grad Zaječar. Cena objekta je oko 520 evra po kvadratnom metru a nova zgrada prostire se na površini od 3.500 kvadrata.

Ministrovo prisustvo iskoristili smo i da nam prokomentariše Izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije  o svom ocu Branku Stefanoviću i navodima da dok je radio u Telekomu putovao i u Abu Dabi i u valjevski Krušik kao predstavnik te firme na kojoj je posle penzionisanja postavljen na mesto direktora sektora za velike poslovne korisnike,  ministar Stefanović je odgovorio da mu je drago što se Agencija za borbu protiv korupcije oglasila po tom pitanju i potvrdila da tu nema nikakvih koruptivnih radnji i što se njega lično tiče slučaj je završen.

„Moj otac je fizičko lice nije ni javni ni držani funkcioner, u penziji je i radi ono što misli, dok je to u skladu sa zakonom može da radi šta hoće i da putuje gde hoće. Nikad nije putovao kao  član nekih delegacija a kamoli u delegaciji Ministarstva. On čak za sve vreme koliko sam ministar nije došao da vidi kako izgleda moja kancelarija niti sam ga ja zvao da pogleda“-rekao je Stefanović i dodao da ni on niti članovi njegove porodice nikad nisu učestvovali u bilo kakvom krivičnom delu ili prekršaju.

Ministar je na kraju najavio i raspisivanje konkursa za prijem novih vatrogasaca koji će biti objavljen ove godine.