Reklame

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, danas nije odgovorio na pitanje koje je ocenio kao „političko“, postavljeno  povodom tvrdnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića o procentu „gastarbajtera“ zaraženih korona virusom koji su se došli u zemlju.

Na konstatatatciju da je predsednik u više navrata naglasio da je od 400.000 „gastarbajtera“ koji su marta došli u Srbiju, bar 20 odsto bilo inficirano korona virusom što znači da je u Srbiji inicijalno bilo bar 80.000 inficiranih, a pošto je zvaničan broj inficiranih znatno manji, pitanje je bilo:

„Da li su procene predsednika Srbije krajnje proizvoljne, ili je zvanični podatak o broju inficiranih u Srbiji netačan?“.

Odgovarajući na to pitanje, upućeno elektronskom poštom, ministar Lončar je na konferenciji za medije koja je bez prisustva novinara održana u Palati Srbija, rekao da, „kao lekari, nećemo odgovarati na politička pitanja“.

Odgovarajući na druga pitanja dostavljena takodje elektronskom poštom, o tome zašto je zabranjeno prisustvo novinara na konferencijama na kojima se daju najnoviji podaci o epidemiji, Lončar je rekao da je razlog to „što se nalazimo u nedelji kada je mogucnost prenosenja virusa najveća“.

Ministar je dodao da je „korona virus ušao u pojedine novinske agencije i redakcije, ima obolelih, a mi želimo da vodimo računa o svakom gradjaninu, i novinaru“.

On je ponovio da je „stav da se spreči mogućnost da se prenese infekcija“.

Izvor: BETA