foto:studentski dnevni list
Reklame

Miloje Mića Orlović bio je srpski televizijski i radio voditelj. U istoriji srpske i jugoslovenske televizije ostaće upamćen kao prvi voditelj TV Dnevnika. Orlović je ostvario više od 170 reportaža, kao i 300 intervjua, preko 200 TV reportaža, 80 radio emisija, 1300 TV emisija.

Rođen je u Valjevu 28. maja 1934. godine. Posle završene gimnazije koju je pohađao u Valjevu, upisao je Filozofski fakultet u Beogradu i još tokom studentskih dana radio je kao sportski novinar radija Studentski grad.

Pored ljubavi prema novinarstvu obožavao je košarku i bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica.

Na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd-Napredak Kruševac.

foto:rts

Već sledeće godine (1958) Mića Orlović je u toku gostovanja velikana pozorišne scene iz Beograda Marije Crnobori, Miodraga „Mila“ Zdravkovića, Dunje Lango, Jarmile Ćerović i Ljubiše Jovanovića u Zagrebu, učestvovao u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene TV novinara Beograda i Zagreba.

Televizija Beograd je 23. avgusta 1958. godine emitovala prvi TV Dnevnik informativno-političkog programa čiji je voditelj bio Mića Orlović.

Učestvovao je u realizaciji dva kviza, „Ginis“ i „Istorija srpskog naroda“. U svojo karijeri Mića se oprobao i kao glumac, pojavljivao se u 17 domaćih i inostranih filmova poput: „Pusti snovi“ u kome glavne uloge tumače Mija Aleksić i Mira Banjac, „Inspektor“, „Sudar na paralelama“, „La fabuleuse aventure de Marco Polo“  glavne uloge Entoni Kvin, Horst Bučolz, Elsa Martineli, „Tu ne tueras point“…

foto:imdb, „Nemirni“ (1967)

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada: Nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije, Nagrada za životno delo Radio Televizije Beograd, Zlatni beočug Kulturno prosvetne zajednice Srbije, Nagrada za životno delo, INTERFER, Nagrada Radio Smedereva za negovanje pravilnog govora i očuvanje lepote jezika u elektronskim medijima „Branislav Mane Šakić“ a dobitnik je i Ordena rada sa zlatnim vencem.

Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nagradu „Press vitez – Mića Orlović“. Ista nagrada koja se dodeljuje novinarkama, voditeljkama ili spikerkama nosi ime Dušanke Kalanj.

Mića Orlović preminuo je na današnji dan 13. februara 2013. godine. u domu za stare u kome je proveo desetak poslednjih dana.

Ispred zgrade RTS u Beogradu, podignut mu je spomenik 23. avgusta 2019. godine.

foto:N1