Foto: Danas

Iako je stručna javnost osudila „samolečenje“ i prevenciju zaraze korona virusom koju promoviše Željko Mitrović, i pozvala nadležne da reaguju zbog krivičnog dela nadrilekarstva, vlasnik Pinka za to ne haje niti planira da odustane od ozoniranja krvi koju popularizuje kako na društvenim mrežama, tako i u informativnim emisijama svoje televizije.

„Svedoci smo da se na društvenim mrežama i na pojedinim televizijama sa nacionalnom frekvencijom promovišu neproverene metode i medicinska sredstva čija je delotvornost krajnje sumnjiva. Njihova primena bez pratećih kliničkih studija može imati nesagledive posledice. Zabrinjavajuće je što se promovisanjem pomenutih metoda lečenja sve češće bave osobe koje nemaju nikakvo formalno obrazovanje iz oblasti medicinskih nauka, ali imaju pristup medijima“, poručio je koordinacioni odbor Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA), istakavši posebnu zabrinutost zbog nereagovanja stručnih ljudi koji često gostuju na Pinku, na ozoniranje koje sprovodi vlasnik te televizije.

„Iza otkrića delotvornosti tzv. metode „ozonizacije krvi“ u borbi protiv aktuelne pandemije korona virusa stoji ni manje ni više nego jedan vlasnik televizije koji ne samo da se nikada nije bavio naučnim radom u oblasti medicinskih nauka, da ne govorimo o užim naučnim oblastima poput virusologije, već nema ni najosnovnija medicinska znanja. Budući da je nadrilekarstvo fenomen koji postoji, od kad postoje i bolesti, u svim modernim državama zakonom je uređena krivična odgovornost za ovakvu vrstu delatnosti“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, Željko Mitrović kaže da ne želi da se raspravlja sa strukom, odnosno, kako je precizirao za Danas „sa par palanačkih đilkoša, zatarabljenih u nekakvim akademskim titulama“.

– Ja, kao što vam je poznato, nemam akademsku titulu, ali svakako imam pravo da na sebi primenim preventivno sve ono u šta sam siguran da mi je korisno a potvrđeno je i dozvoljeno u evropskom zdravstvu. Ali bez obzira na nivo strahova koji imaju pojedini naučni radnici, ja koji godinama na sebi sprovodim različite stvari koje su u Evropi praksa, a u Srbiji tabu, mogu da vas pitam samo jedno. Kako je moguće da je Pink jedina zgrada u Srbiji u koju svakodnevno uđe i izađe oko 500 ljudi, od prvog dana do danas nema ni jednog jedinog zaraženog – pita Mitrović.

On kaže da nije ni očekivao da će ga aplauzima dočekati oni koji ceo život provedoše u zdravstvenoj nauci „i kao genijalni lek i vrhunac njihovog naučnog delovanja nam ponudiše lek pod nazivom – ne izlazi iz kuće“.

– Slažem se da je u ovim okolnostima to sigurno najbolje rešenje, ali se onda postavlja pitanje svrhe njihovog postojanja svih ovih vekova jer smo za taj lek zvani „ne izlazi iz kuće“ znali i u srednjem veku. Naravno da se ovo ne odnosi na lekare i medicinske sestre koji rade svoj posao herojski i zaslužuju divljenje svake vrste. Ovo govorim o patolozima i drugim naučnim radnicima, koji ne rade sa pacijentima i čiji je posao da svakodnevno razmišljaju o novim kliničkim studijama i primenama i onih terapija koje nisu bile poznate u srednjem veku – zaključuje Mitrović.

Iako su akademici iz MASA pozvali nadležne da reaguju podsećajući da u Srbiji član 254 Krivičnog zakonika tretira kao nadrilekarstvo situaciju u kojoj se neko bez odgovarajuće stručne spreme bavi lečenjem, spravljanjem lekova ili pružanjem drugih medicinskih usluga (novčana kazna ili zatvor do tri godine), advokat Jovica Todorović smatra da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog dela.

– Ono što smo videli da Mitrović radi je samolečenje. On je prikazivao na svojoj TV kako sam sebi ozonira krv. Nismo videli da to radi drugima, osim ako ja nisam nešto propustio. Samolečenje nije krivično delo. Da bi odgovarao za krivično delo iz člana 254 Krivičnog zakonika, nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo, potrebno je da, pored toga što nema odgovarajuću stručnu spremu, leči ili pruža druge medicinske usluge, drugima, a ne sam sebi – ističe Todorović za Danas.

On dodaje da je nadriapotekarstvo kada se neko bez stručne spreme bavi spravljanjem ili izdavanjem lekova „što takođe ovde nije slučaj“.

– Naravno, govorim na osnovu informacija koje imam iz relativno površnog praćenja medija. Ozbiljnu i merodavnu kvalifikaciju da li je krivično delo nešto što radi bilo koji pojedinac, mogu dati samo nadležni organi u zakonom propisanom postupku – naglašava Todorović.

Profesorka FPN Snježana Milivojević objašnjava da „čak i za televiziju koja postoji samo zato što u domaćoj radiodifuziji nema nikakvih standarda – ovo je silazak ispod praga podnošljivog“.

– U uslovima opasnosti po javno zdravlje promocijom ‘čudesnog leka’ bave se samo nadrilekari i profiteri na ljudskoj nesreći i strahu. Ne očekujem da REM reaguje. Oni su zauzeti davanjem dozvola novim treš televizijama. A i ne bi imalo smisla da reaguju sada kada nisu nikada pre. Čudi me zašto uvaženi doktori rizikuju svoj ugled i gostuju na televiziji čiji se vlasnik otvoreno podsmeva njihovoj stručnosti i medicini. Nije valjda da pravo na ‘medicinska istraživanja’ imaju samo smešniji od onoga ko se već sam proglasio za primarijusa? – kaže profesorka Milivojević.

Članovi Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa u Srbiji su, komentarišući nadrilekarstvo koje Željko Mitrović promoviše na nacionalnoj televiziji Pink, rekli da oni priznaju samo terapije koje su naučno ispitane, dok je ministar zdravlja Zlatibor Lončar tim povodom zamolio novinare da se pitanja iz zdravstva ne prebacuju na politički teren.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podneće Regulatornoj aganciji za elektronske medije (REM) prijavu protiv Televizije Pink zbog promocije nadrilekarstva i grubog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima, kao Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, saopštilo je danas to udruženje.

Radovanović: Mogu nastati problem

Epidemiolog Zoran Radovanović u izjavi za Raskrikavanje naveo da nema nikakvih dokaza da je terapija koju promoviše vlasnik Pinka efikasna, a ozon može da napravi probleme organizmu. „Ozon ubija viruse van organizma, a ako ga ubacite u organizam, onda ubijate i organizam. Sve u svemu budalaština“, decidiran je Radovanović. „Da se napravi vodonik-peroksid pa da dezinfikuje krv, to taman posla. To je potpuna besmislica“, istakao je epidemiolog.

Bez reakcije REM-a

S obzirom da zbog promovisanja alternativnih i neproverenih vidova lečenja stručna javnost traži reakciju nadležnih, pitali smo članicu Saveta REM-a Oliveru Zekić da li će se Regulatorno telo pozabaviti informativnim programom Pinka, ali smo do zaključenja ovog broja ostali bez odgovora.

Izvor: Danas

Reklame