Foto: Glas Zaječara Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je u jutarnjem programu TV Hepi da je sporazum koji je predsednik Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu od ogromnog značaja i za ekonomiju Srbije i za dalje unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD.

Mihajlović je, kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, podetilad a diplomatski odnosi sa Sjedinjenim državama traju 139 godina i ocenila da se tim sporazumom odbnosi dve zemlje dodatno unapređuju.

„Američka razvojna agencija je u februaru bila u Srbiji i tada smo razgovarali o velikim infrastrukturnim projektima koji su deo ovog ekonomskog sporazuma, reč je o auto-putu Niš-Merdare-Priština i pruzi do Prištine. Vrednost tih investicija je 3,7 milijardi evra. Ako tome dodamo i brzu prugu Beograd-Niš, investicije će preći 5,5 milijardi evra“, rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila i da dosadašnje američke investicije iznose milijardu dolara, a da je zaposleno više od 20.000 ljudi. Mihajlović je naglasila da je „urethodnih deset godina Amerika sve prisutnija u Srbiji, zahvaljujući spoljnoj politici predsednika Vučića“.

„Američka razvojna agencija ima mogućnost investiranja van SAD u iznosu od 60 milijardi dolara i mi treba da iz toga izvučemo ono najvažnije za nas, a to je da gradimo infrastrukturu“, dodala je Mihajlović. Ona je naglasila i da je je za Srbiju najvažnije povezivanje sa regionom, a da „predsednik Vučić vodi takvu politiku godinama unazad“.

„Naša zemlja je pokazala da je otvorena i da nam je prioritet povezivanje sa regionom. Danas u Srbiji imamo investicije svih – od evropskih, kineskih, ruskih, do američkih. Milijarde evra su u investicijama i svi žele da rade ovde, nudeći najbolje uslove“, rekla je Mihajlović.

Izvor: Danas