foto:imdb

Mihajlo Bata Paskaljević rođen je 14. januara 1923. u Požarevcu.U svojoj karijeri snimio je preko dvesta filmova, tv serija…

Bio je član KUD „Ivo Lola Ribar“ i Akademskog pozorišta u Beogradu da bi zatim prešao u tek osnovano Beogradsko dramsko pozorište čiji je član bio do 1950.godine.

Filmsku karijeru počinje komičnom ulogom u Čudotvornom maču (1950) Vojislava Nanovića.

foto:imdb, „Čudotvorni mač“

Zatim odlična uloga „Jerotije Pantića-sreskog načelnika“ u delu Branisalava Nušića „Sumnjivo lice“ , „Diližansa snova“ uloga Kir Janje,  „Zvižduk u osam“, „Put oko sveta“, „Orlovi rano lete“, „Servisna stanica“, „Silom otac“, „Poslednji krug u Monci“, uloga „Veselina Veličkovića“ u seriji „Srećni ljudi“, kelner Belmondo u filmu „Lajanje na zvezde“, „Mrtav ladan“…

foto: imdb, „Pozorište u kući“

Veliku popularnost stekao je ulogom „Čede mungosa“ u čuvenoj televizijskoj seriji „Pozorište u kući“ Novaka Novaka, dok vrhunac filmske karijere ostvaruje svojom prvom dramskom ulogom ( oca protagonistkinje) u filmu „Već viđeno“ Gorana Markovića, za koju je nagrađen na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Bata Paskaljević, preminuo je na današnji dan 26. januara 2004. posle kraće bolesti u Zemunskoj bolnici. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.