Foto: Saša Trifunović, IST media

Meštani sela Krivelj kod Bora zatražili su na današnjem protestu angažovanje države u izradi prostornog plana posebne namene, koji treba da predvidi preseljenje svih 400 domaćinstava.

Oni upozoravaju da nagli razvoj tri rudnika nekadašnjeg RTB-a Bor, a sada kineske kompanije Zidjin, ugrožava normalan život.

„Ovim protestom pokušavamo da ukažemo na naše životne probleme. Na mnogim kućama od miniranja popucali su zidovi i brojni temelji, a obrušili su se i neki krovovi“, rekao je pred stotinak žitelja član saveta MZ Krivelj Dalibor Stanković.

On je rekao da prašina sa tri strane pokriva selo, dok je reka zagadjena kiselim rudničkim vodama.

Tvrdi da su se obraćali mnogo puta i Ministarstvu rudarstva i kompaniji Zidjin, ali odgovora nije bilo, a Prostorni plan na kome radi Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u izradi je skoro pet godina.

Stanković je rekao da je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić upoznat sa ovim problemima.

„Juče je delegacija sela Krivelj pozvana u kabinet predsednika Srbije Aleksandra Vučića i obećano im je da će se rešavanje problem intenzivirati. To je neophodno da se okonča, jer je u anketi čak 98 posto Kriveljana reklo da nema uslove za dostojanstven život“, kazao je on.

Potpredsednik MZ Krivelj Dragoslav Nikolić ponavlja da je osnovni zahtev okončanje Prostornog plana posebne namene, dokumenta koji definiše osnovna načela plana preseljenja, a to je potrebno i kompaniji Zidjin koja sada, kako kaže, širi rudnik mimo zakona.

„Tim dokumentom definisao bi se obim preseljenja, lokacije, novčana nadoknada i druge bitne stvari. Problem je što se pominje preseljenje svega 80 od oko 400 domaćinstava, a sa ovakvim rudarstvom ovde ne može da se živi“, kazao je Nikolić.

On je nagasio da „možda rudnik neće direktno ugroziti sva domaćinstva, ali Kriveljani ne mogu i ne žele da žive „po enklavama“, već zajedno, sa porodicom, rodjacima i prijateljima“.

Prema njegovim rečima Zidjin mora da bude uključen u rešavanje ovog problema o kome su Kriveljani već obavestili rukovodstvo kompanije u Kini, jer se, kako je rekao, ovdašnji menadžment oglušuje o zahteve i ne želi da odgovori na brojne dopise.

Nikolić je dodao i da budući Prostorni plan daje legitimnost kineskoj kompaniji da može da radi legalno, ne kršeći zakone Srbije.

Izvor: Beta

Reklame