Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Vladu Srbije da povuče Zaključak o informisanju u vreme pandemije COVID-19, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva, izjavio je  predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

On je za agenciju Beta izjavio da bi „ovakav zaključak Vlade i praksa koja bi nastala ako se primeni dovela do povećanja neproverenih informacija i širenja straha medju gradjanima i imala bi obrnut efekat od onoga što se navodi u zaključku“.

„Svako centralizovanje davanja informacija kao neminovnu posledicu ima širenje informacija iz drugih izvora, tako da i lično pozivam Vladu da što pre stavi ovaj zakjučak van snage i da omogući svim zdravstvenim radnicima da mogu da daju izjave medijima“, kazao je Radomirović.

On je rekao da „ako Vlada smatra da zdravstvene institucije nisu dovoljno obučene da daju izjave novinarima može da obezbedi stručne ljude koji će davati izjave u ime tih zdravstvenih institucija“.

„Bitno je da novinari na lokalu imaju tačne i proverene informacije u svakom trenutku“, rekao je Radomirović.

Na pitanje da li je zadovoljan kako je medijski ispraćena situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji, kao i izveštavanjem o merama za sprečavanje njenog širenja, Radomirović je rekao da je svakako „moglo da bude i bolje“.

„Brzo širenje lažnih vesti preko društvenih mreža govori da gradjani nemaju poverenja u nas novinare i u medije. Svakako ima prostora da se poboljša i naše izveštavanje i da se poveća povrenje gradjana u medije“, kazao je Radomirović.

On je rekao da „ovo jeste prilika u kojoj se može vratiti poverenje gradjana u medije, tačnim i provovremenim informisanjem, ali da, nažalost, zaključak Vlade onemogućava takvo informisanje“.

UNS podseća da se u zaključku Vlade Srbije navodi se da se ovlašćuje Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, na čijem je čelu predsednica Vlade, „da isključivo obaveštava javnost o stanju, posledicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom“.

Bodrožić: Krizni štab postaje centralna cenzorska služba, treba da se zabrinemo

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je da se Zaključkom Vlade o centralzovanom informisanju javnosti o virusu korona narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja i Krizni štab postaje nekakva centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

„U uslovima epidemije koja je raširena na sve strane pogrešno je lokalnim i okružnim štabovima ili predstavnici zdravstvenih ustanova zabraniti da direktno, preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije i obavezati ih da čekaju proveru i dozvolu centralnog Kriznog štaba“, izjavio je Bodrožić za agenciju Beta.

Dodao je da će tako gradjani van Beograda ostati uskraćeni za neophodne informacije i podatke ili će ih dobiti sa zakašnjenjem, što obesmišljava pravovremeno informisanje javnosti.

„Ako lokalni mediji ostanu bez relevantnih izvora i sagovornika, oni ne samo da neće moći da pravovremeno i tačno informišu, već neće moći ni da demantuju dezinformacije koje se svakim danom šire društvenim mrežama“, rekao je predsednik NUNS-a.

On je dodao da prema spornom zaključku, „taj centralni Krizni štab, koji čine uglavnom funkcioneri vladajuće partije, dobija ekskluzivno pravo odredjivanja istinite, tačne i proverene informacije“.

„Dosadašnja iskustva sa naprednjačkim poimanjem informisanja gradjana i slobode izražavanja jasno nam govore da svi treba da se zabrinemo i da učinimo sve kako bismo naterali vlast da povuče ovakvu odluku“, zaključio je Bodrožić.

Slavko Ćuruvija fondacija: Krizni štab kao jedini izvor informisanja ukida medijsko izveštavanje

Slavko Ćuruvija fondacija saopštila je danas da zahteva od Vlade Srbije da omogući blagovremeno informisanje svih gradjana u lokalnim sredinama u Srbiji o pitanjima vezanim za situaciju sa pandemijom novog korona virusa u svojim zajednicama, kao i o merama koje lokalne samouprave preduzimaju u zaštiti stanovništva.

U saopštenju Fondacije je ocenjeno da Vlada Srbije svojim zaključcima ne bi smela ni da ograničava novinarska istraživanja, kao ni društveni dijalog o pandemiji, njenim posledicama i stavovima o upravljanju trenutnom krizom.

Naglašavaju da se zaključkom kojim se kao jedini izvor informacija o pandemiji odredjuje Krizni štab praktično ukida medijsko izveštavanje, a medijima dodeljuje ulogu razglasa isključivo onih informacija i stavova koje Vlada sama želi da pruži gradjanima.

„Dosledna primena Zaključka onemogućava novinare da proveravaju istinitost i relevantnost informacija koje saopštava Krizni štab. Istovremeno, Vlada suspenduje Ustav Srbije i medjunarodne konvencije koje su garanti ljudskih prava, pa i prava na slobodu informisanja“, dodaje se.

Ističu da su tim zaključkom posebno ugroženi gradjani u 174 opština i gradova u Srbiji, čiji su novinari i do sada imali problema u dolaženju do informacija o stanju i merama borbe protiv pandemije u lokalnim sredinama.

„Centralizovanjem informisanja u svim lokalnim zajednicama Vlada dodatno ugrožava ne samo blagovremeno i tačno informisanje o lokalno značajnim problemima već potencijalno dodatno opterećuje Krizni štab, koji, pored osnovnog posla sprovodjenja mera protiv pandemije, praktično čitav rad treba da usmeri na odgovaranje na pitanja više stotina medija iz čitave Srbije“, navodi se.

Ističu da je upravo nedostatak pravovremenih i proverenih informacija najplodnije tlo za bujanje lažnih vesti i dezinformacija i dodaju da Vlada Srbije ne bi smela da zaboravi ni da su u demokratskom društvu i ona sama i Krizni štab predmet kontrole javnosti.

„U suprotnom, postavljamo pitanje kakva bi danas bila situacija sa pandemijom da su zvanični stavovi bili jedini izvor informacija u vreme kada je kovid 19 bio ‘najsmešniji virus na svetu’ i kada je gradjanima savetovano da idu u šoping u Milano“, naglašava Slavko Ćuruvija fondacija.

Izvor: Beta

Reklame